Pe aceeași temă
Astfel, președintele nu poate să respingă cererile de revocare a unor miniștri și numirea interimarilor pentru 45 de zile. În acest sens, președintele nu poate să se pronunțe asupra calității lor de membri ai unei coaliții, pentru că nu erau propuși miniștri plini.
Primul efect este că Iohannis este obligat s-o demită pe Ana Birchall de la Ministerul Justiției la cererea de revocare a premierului Dăncilă. Inițial, președintele a refuzat s-o demită pe Birchall.
De asemenea, președintele Iohannis urmează să emită de îndată decretele de numire în funcție a interimarilor propuși la Energie (Niculae Bădălău), Mediu (Ioan Deneș) și Relația cu Parlamentul (Radu Oprea).
În schimb, judecătorii constituționali îi dau dreptate în ceea ce privește respingerea propunerilor de miniștri propuși de Dăncilă la prima remaniere: Mihai Fifor (Interne), Șerban Constantin Valeca (Educatie), Dana Gârbovan (Justitie), Iulian Iancu (vicepremier pe teme economice), Ana Birchall (vicepremier pe relatii strategice).
Guvernul este obligat în schimb, pentru remaniere sau restructurare să ceară aprobarea Parlamentului, înainte de a trimite lista noilor miniștri la Cotroceni.
Până la motivarea deciziei Curții Constituționale nu se știe cum se va proceda pe Interne, Educație și funcțiile de vicepremieri pe relații economice și relații strategice, unde au expirat interimatele și ar trebui propuși miniștri plini.