Pe aceeași temă
Dorneanu mai spune într-un comunicat de presă că recomandarea Ministerului Afacerilor Externe de a nu participa la această conferință s-ar fi rezolvat după ce a vorbit la telefon cu ministrul de Externe, Teodor Melescanu.
”Primind această recomandare, l-am contactat telefonic pe dl. ministru, i-am explicat scopul participării mele la această manifestare internațională, faptul că în agenda mea nu vor exista întâlniri bilaterale și nici alte luări de poziții în dezacord cu recomandarea transmisă. Din această convorbire eu nu am înțeles că interlocutorul meu și-ar fi menținut recomandarea de a nu participa”, se justifică Valer Dorneanu.
În documentul trimis Curții Constituționale, semnat de ministrul Teodor Meleșcanu, MAE recomada ca reprezentarea CCR în Rusia să nu fie la nivel de președinte, ci la nivel de judecător, deoarece la acest eveniment ar urma să participe reprezentanți ai ”Republicii Osetiei de Sud” și ai ”Republicii Abhazia”. În plus, în document se făcea referire și la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeii și la acțiunile de destabilizare din estul Ucrainei.
În precizările făcute pentru presă, Valer Dorneanu a mai spus că participarea sa la conferinţa internaţională organizată de Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse nu a presupus adoptarea unor poziţii oficiale, luarea unor decizii sau întâlniri bilaterale cu reprezentanții altor state.
”În legătură cu problema pretinsei încălcări a unui ”embargou” față de Federația Rusă, precizez că nu există, la nivel oficial, euro-atlantic, o interdicție de participare la manifestări științifice cu caracter profesional. Reamintesc, în acest sens, participarea reprezentanților din state europene precum Austria, Andorra, Bulgaria, Ungaria, Monaco, Croația, Finlanda, Slovenia, astfel cum rezultă din documentele Conferinței”, mai precizează președintele Curții Constituționale.
”În realitate, acest premiu este acordat de Forumul Juridic Internațional Sankt Petersburg pentru contribuții în domeniul Dreptului Privat, pe baza unui Ghid ce cuprinde procedura de nominalizare și sistemul de evaluare, criterii conform cărora o Comisie de experți selectează câștigătorul. Participanții de anul acesta provin de la cele mai renumite universități din lume, iar Comisia este formată din profesori universitari și specialiști în drept privat recunoscuți”, mai spune Valer Dorneanu.
Preşedintele Curţii Constituţionale a fost prezent, săptămâna trecută, la un forum juridic în Rusia, deşi Ministerul de Externe i-a recomandat să nu meargă la Sankt Petersburg. Doneanu a explicat atunci că poziţia MAE a venit după ce vizita fusese aranjată, iar biletele de avion cumpărate.