Șeful comisiei SIPA, despre propunerea lui Iohannis la șefia SIE: decizia este luată târziu

Dora Vulcan | 14.06.2018

Senatorul PSD, Viorel Salan, a susţinut joi, după ce preşedintele României l-a nominalizat pe Gabriel Vlase pentru funcţia de director al Serviciului Informaţiilor Externe, că această decizie a venit târziu, însă va susţine propunerea făcută de Iohannis.

Pe aceeași temă

 

 

 

”Decizia este luată foarte târziu şi asta ca urmare şi a demersurilor făcute de PSD. Domnul preşedinte până acum poate nota obişnuita domniei sale de a fi mai mult plecat, fără să îl intereseze cât timp a fost asigurat interimatul la o asemenea structură de o importanţă extraordinară. În ceea ce priveşte colegul nostru, domnul deputat Vlase, este unul din colegii respectaţi la nivelul partidului nostru şi sunt convins că într-adevăr va conduce această structură foarte bine. Categoric orice aspecte care sunt bune pentru statul nostru le-am susţinut, le susţin şi le voi susţine în continuare", a susţinut Senatorul PSD Viorel Salan, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului”, spune senatorul PSD Viorel Salan, citat de Mediafax. 

 

 

Concesie majoră făcută de Iohannis: Vlase, apropiat al lui Dragnea, propus la șefia SIE

 

Președintele României îl propune pe deputatul PSD Gabriel Vlase în funcția de director al Serviciului de Informații Externe. Klaus Iohannis a transmis o scrisoare în acest sens președinților celor două Camere ale Parlamentului. Gabriel Vlase este vicepreședinte al Camerei Deputaților şi membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță Naţională.

 

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 14 iunie, în temeiul art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituţia României, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Petru-Gabriel Vlase", arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

 

 Liviu Dragnea se pregătea să îl acuze pe Iohannis că nu își exercita atribuțiile prezidențiale prin faptul că nu a nominalizat un șef al SIE de aproape doi ani. Această acuzație urma să se adăuge la lista pregătită de PSD pentru suspendarea lui Iohannis, scrie G4Media pentru a explica mutarea surprinzătoare a lui Iohannis. 

 

Petru-Gabriel Vlase este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale, potrivit Agerpres.

 

El este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare, al Colegiului Superior de Securitate Naţională, Academia Naţională de Informaţii, şi doctor în Ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii.

 

În septembrie 2016, Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcţia de director al SIE

 

Vlase apare și în dosarul retrocedărilor în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc. „Deputatul Vlase Gabriel le oferă garanții celor doi inculpați (Adam și Sturdza – n.r.) că după dată de 11 septembrie 2012, când problemele cu justiția vor fi finalizate (făcând referire la decizia ce urmă să se dea la contestația în anulare), va încerca să schimbe ‘starea de spirit’ a celor de care depinde punerea în posesie a hectarelor de pădure”, se arată în rechizitoriul DNA.  

 

 

 

Cine este Vlase, nominalizarea lui Iohannis la șefia SIE: omul lui Hrebenciuc trecut la Dragnea

 

Petru-Gabriel Vlase este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.

 

 

Vlase e una dintre numirile despre care s-a spus că vor fi făcute de PSD cât îl vor ține suspendat pe Iohannis și-și vor aranja apele după voia lor: demiterea lui Kovesi, a lui Horodniceanu, numirea lui Hăneală și alte mutări majore pentru consolidarea controlului asupra statului. Fost emul al lui Hrebenciuc, care a trecut de partea lui Dragnea atunci când acesta a strigat că Hrebenciuc și Tudose ar vrea să-i fure partidul, Vlase a fost recompensat cu funcția de vicepreședinte al PSD și cu cea de vicepreședinte al Camerei Deputaților. El este membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale, A fost șef al comisiei de control al Serviciului de Informații Externe. Numele său apare în dosarul retrocedărilor în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc.

 

Vicepreşedintele PSD Gabriel Vlase, nominalizat de şeful statului pentru şefia SIE, a fost bănuit de trafic de influenţă într-un dosar disjuns din cel al lui Viorel Hrebenciuc privind retrocedările de păduri de pe Valea Trotuşului. Potrivit rechizitoriului DNA din 2015, amintește G4Media, Vlase a fost denunţat de fostul său coleg din PSD, fostul deputat Ioan Adam, condamnat între timp la 2 ani de închisoare cu executare și înregistrat de Paltin Sturza, pretinsul moştenitor al pădurilor retrocedate ilegal, iar înregistrările au fost ridicate de DNA.  

 

„În data de 6 august 2012, Adam Ioan, prin intermediul deputatului de Braşov, Niţă Constantin , a organizat o întâlnire la Hotel Bucureşti, la care au participat cei doi menţionaţi anterior (Niţă şi Adam – n.r.), Paltin Gheorghe Sturdza şi deputatul de Bacău, Vlase Gabriel.

 

În discuţia ambientală – identificată pe mediul de stocare (….) ridicat cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de 15 octombrie 2014 la domiciliul inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe – deputatul Vlase Gabriel le oferă garanţii celor doi inculpaţi (lui Paltin şi Adam – n.r.) că, după data de 11 septembrie 2012, când problemele cu justiţia vor fi finalizate (făcând referire la decizia ce urma să se dea la contestaţia în anulare), va încerca să schimbe ”starea de spirit” a celor de care depinde punerea în posesie a hectarelor de pădure.

 

Totodată, din aceleaşi discuţii şi din denunţul formulat în cauză de către inculpatul Adam Ioan rezultă că deputatul Vlase Gabriel urma să primească, în schimbul ajutorului său, o sumă prin intermediul unei societăţi de topometrie.”

 

 

Trecutul lui Vlase (documentare G4Media)

 

Pe 17 noiembrie 2001, Vlase a fost ales vicepreşedinte al PSD Bacău în echipa lui Viorel Hrebenciuc, alături de Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu, Dan Matei Agathon, Dragoş Benea şi alţii. Echipa lui Hrebenciuc de atunci a fost decimată de Justiţie: însuşi Hrebenciuc a fost arestat preventiv în cazul retrocedărilor ilegale de păduri de pe Valea Trotuşului şi acum este condamnat în primă instanţă la 2 ani de închisoare cu executare, Iacobov şi-a ispăşit pedeapsa de 7 ani pentru fraudarea rafinariei Rafo Oneşti, Dumitru Sechelariu avea şi el probleme penale, însă între timp a decedat, fratele lui, Sergiu, l-a denunţat pe Adrian Năstase, iar Dragoş Benea, actualul preşedinte al CJ Bacău, a fost vizat şi el de percheziţii ale DNA. Potrivit unei investigaţii de presă a ProTv, denunţătorul lui Dragoş Benea, Costică Rusu, a făcut lucrări de construcţii şi la casa lui Vlase.

 

Potrivit unor surse locale, Vlase avea spaţii comerciale în piaţa din Bacău şi în cartierul Izvoare, prin fimele sale din grupul Saga. Fratele lui, Costică Vlase, a fost în anii „90 în Germania. Presa locală vorbeşte de apartenenţa acestuia, la acea vreme, la grupările interlope provenite din zona Sascutului. Potrivit declaraţiei de avere, în 2010, deputatul Vlase s-a împrumutat cu 50.000 de euro de la fratele său. E de menţionat în context că Niky Vrabie, fost adjunct la DSVSA Bacău, e cumnatul lui Vlase.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22