Șeful din educație care decide, indirect, alocarea banilor la universități, schimbat abuziv

Redactia | 30.03.2018

Este a doua oara cand ministrului Valentin Popa i se atrage atentia ca a semnat un act administrativ care vine in contradictie cu Legea Educatiei, dupa ce, in luna februarie, a permis ca probele de competente ale Bacalaureatului sa se desfasoare cu mult timp inainte de incheierea anului scolar.

Pe aceeași temă

 

 

Istoricul Bogdan Murgescu a depus plângere prealabilă la Ministerul Educației și are în vedere să meargă în instanță, pentru Este vorba despre ultimul consiliu a cărui componență rămăsese în forma numită de Mircea Dumitru. “Nu a fost realizată niciodată o evaluare a activității Consiliului”, a declarat pentru HotNews.ro Murgescu. De cealaltă parte, Ministerul Educației susține că a schimbat consiliul din cauza unui dezacord “public exprimat de către universități cu privire la viziunea membrilor CNSPIS referitoare la domeniile de interes strategic asumate de România la nivel național și european”.

 

Șeful Consiliului care propune pe ba baza unor analize, cifrele de școlarizare, pe baza cărora se repartizează fondurile pentru universități, Bogdan Murgescu, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universitatii din Bucuresti si presedinte al Societatii de Stiinte Istorice din Romania promite că va ajunge să se adreseze instanței de judecată pentru revocarea ordinului prin care ministrul Valentin Popa l-a demis din funcția de președinte al Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS) și a revocat întreg Consiliul.

 

In plangerea prealabila intocmita de avocati si inregistrata oficial la Ministerul Educatiei se solicita revocarea ordinului 3330/14.03.2018, revocarea actelor premergatoareacelui ordin, dar si comunicarea de indata a "actului administrativ prin care s-a dispus revocarea inainte de termen a mandatului" lui Bogdan Murgescu, atat din functia de membru, cat si din cea de presedinte, "impreuna cu documentatia care l-a fundamentat".

 

In plangere este subliniat faptul ca, potrivit Regulamentului de functionare al CNSPIS, mandatul unui membru al consiliului este de 4 ani, iar el poate inceta inainte de termen numai prin demisie ori prin revocare, aceasta din urma pentru "incalcarea normelor etice si de deontologie" sau daca membrul in cauza absenteaza nemotivat de la 3 sedinte consecutive sau de la 50% dintre sedinte in cursul unui an. Niciuna dintre aceste conditii nu este indeplinita in cazul prof. Murgescu.

 

Este vorba despre ultimul consiliu a cărui componență rămăsese în forma numită de Mircea Dumitru, în perioada mandatului său: 2015-2016.

 

„Nu a fost realizată niciodată o evaluare a activității Consiliului”, a declarat pentru HotNews.ro Murgescu. De cealaltă parte, Ministerul Educației susține că a schimbat consiliul din cauza unui „dezacord public exprimat de către universități cu privire la viziunea membrilor CNSPIS referitoare la domeniile de interes strategic asumate de România la nivel național și european”.

 

Ministerul Educației a schimbat în urmă cu două săptămâni toată componența Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS). Aceasta este instituția care monitorizează învățământul superior, realizează prognoze și fundamentează propunerea cifrei de școlarizare pentru învățământul superior pentru fiecare an universitar. Universitățile primesc apoi bani de la stat în funcție de cifra de școlarizare, de locurile la buget. Consiliul publică pe site-ul instituției rapoartele și recomandările cu privire la metodologia de alocare a cifrei de școlarizare pentru fiecare an universitar. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22