Pe aceeași temă
Actualul șef al Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a anunțat după ce a ieșit de la Parchet că i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect la complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în dosarul protestului din 10 august.
Lauentiu Cucos a fost anuntat ca are calitatea de suspect, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.
Cucos a fost huiduit de protestatari atit la intrarea cit si la iesirea de la Parchet: "Domnu' Cucos, ai omorat un om, exact ca-n Kosovo!", "Rusine!", "Criminalule!".
O parte din citația colectivă, transmisă Ministerului de Interne, a fost făcută publică joi seara de moderatorul Rareș Bogdan, de la Realitatea TV pe pagina sa de Facebook.
Alături de cei doi șefi ai Jandarmeriei a mai fost citat și Laurentiu Cazan, cel care a comandat efectiv trupele aflate în piaţă, precum şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Dan Chirică. Alături de aceştia este citat şi Cătălin Paraschiv, şeful brigăzii speciale a Jandarmeriei.
Despre cei doi șefi ai Jandarmeriei se știe deja că vor fi cercetați pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitatea la participație improprie la purtare abuzivă.
Conform art. 77 CPP, persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect. De mentionat insa ca desi suspectul nu este parte în procesul penal, are un rol important în desfăşurarea urmăririi penale.
De asemenea, art. 305 alin. (3) C.proc.pen. dispune cu privire la condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru a se dobândi calităţea de suspect:
-dacă din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.