Șeful Jandarmeriei, înlocuit. Olaru a semnat ordinele pentru intervențiile de la Pungești

Iulian Popescu | 05.02.2016

Ministrul de Interne, Petre Tobă, l-a eliberat vineri din funcție pe inspectorul general al Jandarmeriei Române, Mircea Olaru. Acesta este oficialul care a semnat în 2013 ordinele pentru intervențiile în forță de la Pungești împotriva țăranilor și activiștilor de mediu.

Pe aceeași temă

 

Înlocuirea acestuia din funcție nu are legătură cu intervențiilor dure de la Pungești și nici nu înseamnă scoaterea din circuit a lui Mircea Olaru. El a fost imediat numit pe poziția de director al Direcției Afaceri Europene și Relații Internaționale din cadrul MAI, potrivit unui comunicat.

 

Conform Investigații Media, în 2015, Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Iasi l-a cercetat pe Olaru fiindcă a semnat ordinele pentru interventia in forta din decembrie 2013 de la Pungesti ca general, desi era doar colonel. Site-ul prezenta și documentele de la momentul respectiv care arătau că Olaru era acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals.

 

Agresiunile de la Pungești

 

 

Manifestațiile de la Pungești au început în octombrie 2013, când puțin peste 100 de activiști de mediu și țărani din zonă au blocat accesul utilajelor companiei Chevron spre perimetrele pentru carere avea autorizații de explorare a eventualelor zăcăminte de gaze de șist.

 

Firma a oprit pentru două săptămâni încercările de a trece de cordoanele de protestatari, dar a revenit la începutul lui decembrie, când au fost mobilizate la fața locului impresionante forțe de jandarmi.

 

Au avut loc ciocniri între jandarmi, pe de o parte, și țărani și activiști, pe de altă parte, care s-au soldat cu câțiva răniți. Imaginile cu bătrânii loviți au impresionat și revoltat opinia publică și la puțin timp au început manifestații de protest în Capitală, pentru susținerea celor din Pungești.

 

Abuzurile Jandarmeriei au rămas nepedepsite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22