Pe aceeași temă
Înlocuirea acestuia din funcție nu are legătură cu intervențiilor dure de la Pungești și nici nu înseamnă scoaterea din circuit a lui Mircea Olaru. El a fost imediat numit pe poziția de director al Direcției Afaceri Europene și Relații Internaționale din cadrul MAI, potrivit unui comunicat.
Conform Investigații Media, în 2015, Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Iasi l-a cercetat pe Olaru fiindcă a semnat ordinele pentru interventia in forta din decembrie 2013 de la Pungesti ca general, desi era doar colonel. Site-ul prezenta și documentele de la momentul respectiv care arătau că Olaru era acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals.
Agresiunile de la Pungești
Manifestațiile de la Pungești au început în octombrie 2013, când puțin peste 100 de activiști de mediu și țărani din zonă au blocat accesul utilajelor companiei Chevron spre perimetrele pentru carere avea autorizații de explorare a eventualelor zăcăminte de gaze de șist.
Firma a oprit pentru două săptămâni încercările de a trece de cordoanele de protestatari, dar a revenit la începutul lui decembrie, când au fost mobilizate la fața locului impresionante forțe de jandarmi.
Au avut loc ciocniri între jandarmi, pe de o parte, și țărani și activiști, pe de altă parte, care s-au soldat cu câțiva răniți. Imaginile cu bătrânii loviți au impresionat și revoltat opinia publică și la puțin timp au început manifestații de protest în Capitală, pentru susținerea celor din Pungești.
Abuzurile Jandarmeriei au rămas nepedepsite.