Șeful Statului Major și comandantul marinei NATO, discuții despre regiunea Mării Negre

Iulian Popescu | 26.01.2016

Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a discutat marți, la București, cu viceamiralul Clive C. C. Johnstone, comandantul Componentei Aliate Maritime a NATO (MARCOM), despre diversificarea colaborării celor doi partener.

Pe aceeași temă

 

A fost abordat subiectul participării Forțelor Navale Române la exerciții militare multinaționale, sub comandă NATO şi modalitatea de diversificare a cooperării în cadrul Aliat, prin participarea navelor statelor membre NATO şi partenere, la exerciții organizate de România, în Marea Neagră.

 

Întâlnirea vine în contextul discuțiilor propuse de România pentru crearea unei forțe navale a NATO la Marea Neagră.

 

Proiectul, unul strategic pentru MApN, a figurat pe agenda întâlnirii dintre Motoc și secretarul general ak NATO, Jens Stoltenberg, ce a avut loc joi, 21 ianuarie.

 

Mihnea Motoc a subliniat atunci necesitatea unor măsuri defensive suplimentare celor incluse în Planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO (Readiness Action Plan – RAP) și a punctat “importanța care trebuie acordată situației de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre”.

 

Romania dorește crearea unei forțe navale a NATO în Marea Neagra, potrivit planului de acțiune de la Ministerul Apărării Naționale, care prevede această prioritate strategică în planul de acțiuni afișat pe site-un Guvernului.

 

"Lansarea inițiativei pentru constituirea unei Grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată in Marea Neagra / Black Sea Flotilla", apare la Planul de acțiuni strategice ale Ministerului Apărării pe 2016. Calendarul arată că demersurile vor începe în februarie 2016 și se vor finaliza în luna octombrie. Este un proiect fără costuri, potrivit aceluiași document.

 

Măsura vine probabil ca urmare a noilor poziționări din această zonă, după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și întărirea flotei ruse din Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră nu era una deosebită înainte de momentul Crimeea, dar pe parcursul anului trecut s-a observat o întărire a acesteia. Pe fondul tensiunilor Rusiei cu NATO, Flota rusă de la Marea Neagră a primit, în 2014, două submarine cu propulsie hibridă - diesel/electric - de tip 636.3, Novorosiisk şi Rostov-pe-Don.

 

În 2015, oficiali ruși au anunțat consolidarea flotei: "Anul acesta, ne aşteptăm ca fregata Grigorovici să se alăture Flotei din Marea Neagră, în Sevastopol; de asemenea, două submarine militare vor fi trimise la baza din Novorosisk", declara amiralul Alexander Vitko, comandantul grupului naval. Initiativa vine in contextul intaririi sensibile a prezentei rusesti in Marea Neagra, dupa anexarea ilegala a peninsulei Crimeea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22