Pe aceeași temă
A fost abordat subiectul participării Forțelor Navale Române la exerciții militare multinaționale, sub comandă NATO şi modalitatea de diversificare a cooperării în cadrul Aliat, prin participarea navelor statelor membre NATO şi partenere, la exerciții organizate de România, în Marea Neagră.
Întâlnirea vine în contextul discuțiilor propuse de România pentru crearea unei forțe navale a NATO la Marea Neagră.
Proiectul, unul strategic pentru MApN, a figurat pe agenda întâlnirii dintre Motoc și secretarul general ak NATO, Jens Stoltenberg, ce a avut loc joi, 21 ianuarie.
Mihnea Motoc a subliniat atunci necesitatea unor măsuri defensive suplimentare celor incluse în Planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO (Readiness Action Plan – RAP) și a punctat “importanța care trebuie acordată situației de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre”.
Romania dorește crearea unei forțe navale a NATO în Marea Neagra, potrivit planului de acțiune de la Ministerul Apărării Naționale, care prevede această prioritate strategică în planul de acțiuni afișat pe site-un Guvernului.
"Lansarea inițiativei pentru constituirea unei Grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată in Marea Neagra / Black Sea Flotilla", apare la Planul de acțiuni strategice ale Ministerului Apărării pe 2016. Calendarul arată că demersurile vor începe în februarie 2016 și se vor finaliza în luna octombrie. Este un proiect fără costuri, potrivit aceluiași document.
Măsura vine probabil ca urmare a noilor poziționări din această zonă, după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și întărirea flotei ruse din Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră nu era una deosebită înainte de momentul Crimeea, dar pe parcursul anului trecut s-a observat o întărire a acesteia. Pe fondul tensiunilor Rusiei cu NATO, Flota rusă de la Marea Neagră a primit, în 2014, două submarine cu propulsie hibridă - diesel/electric - de tip 636.3, Novorosiisk şi Rostov-pe-Don.
În 2015, oficiali ruși au anunțat consolidarea flotei: "Anul acesta, ne aşteptăm ca fregata Grigorovici să se alăture Flotei din Marea Neagră, în Sevastopol; de asemenea, două submarine militare vor fi trimise la baza din Novorosisk", declara amiralul Alexander Vitko, comandantul grupului naval. Initiativa vine in contextul intaririi sensibile a prezentei rusesti in Marea Neagra, dupa anexarea ilegala a peninsulei Crimeea.