Pe aceeași temă
Legea mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial ca să înceapă să producă efecte. Dar mai are un termen în care poate fi contestată la CCR.
S-au eliminat astfel pensiile speciale pentru:
Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)
Foștii Președinți ai României
Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
Membrii Curții de Conturi
Avocatul Poporului
Funcționarii publici parlamentari
Corpul diplomatic și consular
Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă
Sunt însă semne de întrebare privind constituționalitatea acestei legi, fostul președinte al Curții Constituționale susținând că proiectul care prevede tăierea pensiilor speciale ale grefierilor și veniturile speciale ale parlamentarilor este unul care încalcă legislația și va fi respins la CCR.
„Se fac multe greșeli. Nu poți să vii să spui că la unii le lași și la unii le tai. Sunt foarte multe greșeli. Am auzit că acum se cere și anularea indemnizației speciale a parlamentarilor. Lucrul acesta poate fi cerut doar de Parlament.
Trebuie tratate egal. Nu poți să spui că la Armată lași, dar la magistrați nu lași. Se poate pica la Curtea Constituțională. Textul legii spune că nu poți să aduci în texte de lege o prevedere care a fost declarată neconstituțională”, a declarat Zegrean.
În plus, legea care a provocat dezbateri aprinse intre toate partidele nu rezolva de fapt decat situatia a 4% din pensiile speciale care se acorda in Romania. De luni de zile partidele se acuza reciproc pe aceasta tema de ipocrizie si dezinformare.
Deputatul UDMR Szabo Odon a spus ca pensiile speciale totalizează 8,72 miliarde de lei. Din acești bani, diplomatii beneficiaza de 0,06% din acea suma, parlamentarii - 0,04%, magistratii - 0,85%. Principalele categorii de pensii speciale sunt platite celor din sistemul de aparare si siguranta nationala (MAI, MAPN, servicii secrete), pensii speciale la care nu se umbla prin legea votată în Camera Deputaților.
„Practic prin aceasta propunere in momentul de fata, pe care o aveam si care nu merge pe principiul propus de noi, ori eliminam toate pensiile speciale si trecem pensiile ocupationale pe contributivitate si le recalculam, bugetul afectat e sub 4%. 96% din pensiile speciale raman in vigoare”, a mai spus deputatul UDMR.
Conform surselor judiciare citate de HotNews, Instanța supremă va ataca la Curtea Constituțională actul normativ adoptat marți de către deputați care vizează eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor. De altfel, magistrații au deja de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a „sigilat” pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele două luni, de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu.
Conform surselor citate, sesizarea către CCR ar fi fost deja pregătită, fiind invocate mai multe obiecții de neconstituționalitate. Sesizarea ar viza strict eliminarea pensiilor judecătorilor și procurorilor, nu și pe cele ale personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, au mai declarat pentru HotNews.ro surse oficiele.
Un astfel de demers este anticipat și de către judecătorul Cristi Danileț.
„Nu îmi exprim acum nici susținerea, nici dezacordul față de aceste pensii, fiind un domeniu unde trebuie făcute ajustări, fără îndoială. Fac însă următoarea remarcă: cine știe puțin drept anticipează cu ușurință ce se va întâmpla. Și anume:
ICCJ va sesiza CCR:
CCR va decide că legea este neconstituțională;
proiectul de lege votat astăzi va pica;
politicienii vor da vina pe justiție, ei știind dintr-un bun început cele trei puncte expuse de mine mai sus.
Așadar, campania electorală continuă, numai că de data aceasta pe spatele magistraților și grefierilor. Adică într-un mod profund nedrept”, a scris pe Facebook Cristi Dănileț.
De altfel, președintele instanței supreme, Corina Corbu, a transmis încă din decembrie că „va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public".