Eliminarea pensiilor speciale: Curtea de Apel și Tribunalul București își suspendă activitatea

Laurentiu Gheorghe | 21.01.2020

Magistrații Tribunalului și ai Curții de Apel București și-au suspendat activitatea pe termen nelimitat, începând de miercuri, în semn de protest față de eliminarea pensiilor de serviciu.

Pe aceeași temă

La rândul lor, și inspectorii judiciari protestează deoarece, susțin ei, eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională și încalcă principiile independenței și inamovibilității judecătorilor.

Legea privind eliminarea pensiilor speciale va intra la votul deputaților în 28 ianuarie, a anunțat luni președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil în 17 decembrie pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii. Magistrații își pierd pensiile speciale, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, convocarea adunărilor generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor. De asemenea, CSM a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor din ţară, pentru acelaşi motiv.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis marți, în adunarea generală, ca începând de miercuri să îşi suspende activitatea în sălile de judecată, nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, a transmis, printr-un comunicat, Curtea de Apel Bucureşti.

O decizie similară a fost luată și de magistrații Tribunalului București, potrivit Mediafax.

De altfel, Tribunalul București, Curtea de Apel București și alte instanțe din țară și-au suspendat activitatea și în luna decembrie, din același motiv. La proteste au luat parte atunci și procurori de la mai multe parchete din țară.

Inspecția Judiciară: Legea încalcă brutal principiile independenței și inamovibilității judecătorilor

Și inspectorii judiciari s-au întrunit marți în adunare generală și arată, într-un punct de vedere care va fi transmis și Guvernului, Senatului şi Camerei Deputaţilor, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Uniunii Naţionale a Barourilor din România, că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu încalcă brutal principiile independenței și inamovibilității judecătorilor.

Inspectorii judiciari spun că pensia de sericiu pentru magistrați este justificată de:

Specificul activităţii pe care o desfăşoară, care impune obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite;

Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formarea unei cariere în magistratură, caracterul stimulator al acesteia constând în modul de determinare a cuantumului în raport cu indemnizația avută la data ieșirii la pensie;

Interdicțiile impuse judecătorilor şi procurorilor vizează activități care le-ar putea aduce venituri suplimentare şi să le asigure posibilitatea efectivă de aşi crea o situație materială de natură să le mențină şi după pensionare un nivel de viață apropiat de cel avut în timpul activității;

Tratamentul juridic diferit al magistraților în ceea ce privește sistemul de pensionare este justificat şi de riscurile pe care le implică exercitarea profesiei, cu un rol esențial în apărarea drepturilor omului, a ordinii publice şi valorilor statului de drept;

Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună judecătorii şi procurorii și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22