Eliminarea pensiilor speciale, declarată neconstituțională de Curtea Constituțională

Laurentiu Gheorghe | 06.05.2020

​Curtea Constituțională a decis că legea care prevedea eliminarea pensiile speciale, cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne, este neconstituțională.

Pe aceeași temă

Proiectul de lege prin care erau eliminate pensiile speciale a fost adoptat de Camera Deputaţilor în 28 ianuarie. Legea a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i viza însă pe militari și polițiști.

Instanța supremă a decis atunci imediat, în unanimitate, să atace la Curtea Constituțională actul normativ adoptat de deputați ce vizează eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor.

De altfel, magistrații aveau deja de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a „sigilat” pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele luni de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu.

„Sesizarea privește întregul act normativ, reținându-se de către Secțiile Unite (ale ÎCCJ, n.r.) atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”, anunța atunci Instanța supremă.

Și Avocatul Poporului a decis sesizarea Curții Constituționale cu excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea care elimină pensiile speciale, Renate Weber afirmând că sunt „motive multiple de neconstituţionalitate”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22