Emil Boc, despre retinerea Elenei Udrea: Sunt convins ca isi va demonstra nevinovatia, este un om puternic

T.d. | 13.02.2015

Pe aceeași temă

Fostul premier Emil Boc a comentat retinerea Elenei Udrea in dosarul Microsoft. “Doamna Udrea este un om puternic”, a spus Boc, el declarandu-se “convins” ca fosta sefa a PMP “isi va demonstra nevinovatia”.

"Deciziile instanţelor nu le comentez. Oricine beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Doamna Udrea este un om puternic şi sunt convins că îşi va demonstra în faţa autorităţilor statului nevinovăţia", a declarat, vineri, Emi Boc, potrivit Evenimentul Zilei.

Fostul sef de Guvern a vorbit si despre intalnirea pe care a avut-o la Cluj cu Elena Udrea, acum doua saptamani, negand aparitia subiectului dosarului Microsoft in discutii.

Atât de secretă a fost această întâlnire, încât ea s-a desfăşurat într-un loc ultrapublic, la primărie, într-un program absolut normal, la 14.15-14.30. (...) Doamna ministru, în acea zi, m-a sunat din Aeroportul Bucureşti, spunându-mi că are o problemă la Farmec şi am spus "dacă ai timp, treci şi pe la primărie, la o cafea". (...) A ajuns pe la vreo 14.30 şi la 14.45-14.50 a plecat spre Farmec. (...) A fost o chestiune de curtoazie, m-a întrebat despre Farmec, despre piaţa investiţiilor de la Cluj, se grăbea să ajungă acolo pentru ora 15.00, că avea programată întâlnirea cu conducerea firmei”, a spus Emil Boc.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a deputatului Elena Udrea în dosarul Microsoft.

Ea a fost reţinută marţi seară de procurorii DNA, după mai multe ore de audieri, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea); trafic de influenţă (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influenţă (fapte în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro); şi spălare de bani.

Judecătorul ICCJ a admis cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar, dispus anterior de procurorii DNA faţă de Udrea în dosarul Microsoft, cu măsura arestului preventiv şi cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru acuzaţia privind mita luată de la Dinu Pescariu, acuzaţie formulată de procurori după instituirea controlului judiciar. Decizia ICCJ nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

De altfel, Contestatia Elenei Udrea fata de masura arestului preventiv va fi discutata marti, de la ora 08.00, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
 

Dosar transpartinic, spaga de zeci de milioane de euro

In 16 octombrie 2014, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu.

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.
 

De unde a plecat dosarul

În mai 2013 Guvernul Ponta a depus la DNA o sesizare pe numele foştilor miniştri PDL Daniel Funeriu şi Valerian Vreme. Sesizarea privea o afacere legată de modul de achiziţie al unor licenţe pentru programe informatice. Cei doi foşti demnitari au promovat o Notă privind achiziţia de soft educaţional Windows, în baza căreia au efectuat plăţi de aproape 9 milioane euro fără temei legal, susţinea anul trecut Corpul de Control al Guvernului Ponta. Mai mult, nevoile ar fi fost supraevaluate cu aproximativ 70.000 de licenţe de folosire a softului, ceea ce a dus la o încărcare a notei de plată cu 5,4 milioane de euro, se menţiona în acelaşi raport de control.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru, în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei, conduse de Vreme, respectiv Funeriu, în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale - programe informatice folosite în sistemul de educaţie românesc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22