Pe aceeași temă
În contextul în care Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a susţinut că sub 3% din teza de doctorat a lui Lucian Bode prezintă erori de citare şi fragmente plagiate, Emilia Şercan scrie că probele demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din această lucrare, inclusiv notele de subsol.
PressOne a publicat joi dimineaţă concluziile investigaţiei Emiliei Şercan asupra tezei lui Lucian Bode.
Ministrul de Interne a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze softul de verificare a lucrărilor doctorale, a descoperit jurnalista, care a identificat inclusiv șase ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate.
Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie, scrie sursa citată.
Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică. Astfel, Lucian Bode a devenit doctor în relații internaționale și studii de securitate.
Ca urmare a acestei noi investigaţii jurnalistice, UBB va reanaliza teza lui Bode.
„Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a declarat rectorul Daniel David pentru EduPedu.
Întrebat ce spune despre diferența foarte mare între procentele de teză constatate a fi plagiate – de către comisia de etică a UBB (2,95%), respectiv de către Emilia Șercan (18,5%), Daniel David a precizat: „Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”