Emilia Șercan demonstrează că Bode a plagiat cel puțin 18,5% din doctorat. UBB reanalizează teza

L. G. | 24.11.2022

După analiza Emiliei Șercan, teza ministrului Lucian Bode va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a confirmat rectorul UBB, Daniel David.

Pe aceeași temă

În contextul în care Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a susţinut că sub 3% din teza de doctorat a lui Lucian Bode prezintă erori de citare şi fragmente plagiate, Emilia Şercan scrie că probele demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din această lucrare, inclusiv notele de subsol.

PressOne a publicat joi dimineaţă concluziile investigaţiei Emiliei Şercan asupra tezei lui Lucian Bode.

Ministrul de Interne a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze softul de verificare a lucrărilor doctorale, a descoperit jurnalista, care a identificat inclusiv șase ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate.

Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie, scrie sursa citată.

Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică. Astfel, Lucian Bode a devenit doctor în relații internaționale și studii de securitate.

Ca urmare a acestei noi investigaţii jurnalistice, UBB va reanaliza teza lui Bode.

„Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a declarat rectorul Daniel David pentru EduPedu.

Întrebat ce spune despre diferența foarte mare între procentele de teză constatate a fi plagiate – de către comisia de etică a UBB (2,95%), respectiv de către Emilia Șercan (18,5%), Daniel David a precizat: „Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22