Pe aceeași temă
Programul vizitei include întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Mihai Tudose, convorbirile urmând să aibă ca temă colaborarea bilaterală şi investiţiile franceze în România, inclusiv fabrica Airbus de la Ghimbav. Şi predecesorul lui Macron, Francois Hollande a vizitat România în 13 septembrie 2016, când, în afara întâlnirilor oficiale, programul său a inclus o vizită la Complexul Măgurele şi participarea la inaugurarea fabricii de la Ghimbav, scrie News.ro.
Anunţul referitor la vizita preşedintelui francez a fost făcut în iunie, după întâlnirea celor doi şefi de stat, la Bruxelles, ulterior fiind luate în calcul datele de 21 august, 24 august sau 28 august. "Azi dimineaţă, o întâlnire excelentă la Bruxelles între preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron. Dialog deschis şi direct pe relaţia bilaterală şi actualitatea europeană. Parteneriatul strategic se dezvoltă, întâlnirile la nivel înalt vor continua. Preşedintele român l-a invitat pe Emmanuel Macron în România, invitaţie acceptată cu multă plăcere", declara în 23 iunie, după întâlnirea celor doi preşedinţi, Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris.
După întâlnirea din 23 iunie, care a durat aproximativ 30 de minute, preşedintele Iohannis a afirmat că aceasta a fost "foarte, foarte bună" şi s-a convenit ca România şi Franţa să colaboreze în vederea întăririi unor formate europene. "Am avut o primă întâlnire aşezată bilaterală cu preşedintele Macron. Am abordat într-un timp foarte scurt multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare şi bilaterală şi formate europene. Am discutat despre colabrări de exemplu pe Schengen, despre colaborarea pe care o pregătim pentru sezonul cultural", a spus Iohannis, afirmând că întâlnirea a fost "foarte, foarte bună".
O temă importantă de discuţie a fost directiva europeană privind detaşarea muncitorilor, ridicată în cadrul întâlnirii de Emmanuel Macron.
"Doreşte să colaboreze cu noi, am arătat toată deschiderea pe acest dosar. (...) Trebuie să găsim soluţii care satisfac şi o parte şi cealaltă. Nu are rost să ne ascundem după deget şi să rămână fiecare pe poziţia lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie soluţionată chestiunea", a spus atunci Iohannis.