Pe aceeași temă
Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă a postat pe contul de Facebook prima poză a epavei şi a transmis următoarele: "În urmă cu câteva minute, echipajele de căutare formate din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vânători de munte și polițiști au ajuns în zona indicată din Munții Postăvaru. Din primele verificări, seria aparatului de zbor identificat (5855) corespunde cu cea a planorului dat dispărut la începutul lunii august din acest an.
Totodată, forțele de la fața locului au descoperit rămășițe umane la bordul aparatului de zbor. A fost asigurată perimetrarea zonei, cazul fiind preluat de către organele abilitate, care vor cerceta cauzele și împrejurările producerii evenimentului.
În cursul verii, Masivul Postavarul, o zonă de peste o mie de hectare, a fost inclusă în aerealul de căutare de mai multe ori, cu personal de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la Jandarmeria Montană, inclusiv cu alpiniști în zonele abrupte, precum și cu alte forțe venite în sprijin.
De asemenea, zona a fost verificată și din aer atât cu elicoptere, cât și cu drone, dar cu toate eforturile depuse, aparatul de zbor nu a putut fi identificat din cauza pădurii foarte dese. Misiunea de identificare a aeronavei a rămas permanentă pentru personalul din zonă, care au efectuat verificări, de mai multe ori, pe baza indiciilor furnizate de la persoanele care au frecventat zona ca turiști. Acum, o astfel de sesizare s-a confirmat".
Mircea Crăciun, în vârstă de 56 de ani, era unul dintre cei mai buni piloţi de planoare din România. Pe 6 august zbura în Masivul Postăvarul şi ar fi trebuit să revină până la lăsarea serii pe aeroportul Ghimbav.
Aparatul a dispărut de pe radar în jurul prânzului, iar pilotul nu a mai răspuns la telefon.
A fost căutat zile la rând de avioane, elicoptere şi drone performante, în opt judeţe.
A fost cea mai costisitoare acţiune de căutare din istoria recentă a României.