Pe aceeași temă
Episcopia Buzăului și Vrancei a excomunicat trei enoriași din rândul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru că au protestat împotriva deciziei de schimbare a preotului paroh de la o biserica din Focșani, județul Vrancea. Protoiereul Eduard-Daniel Bran a declarat că, în urma acestei decizii, Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă nu au voie să mai intre în nicio biserică ortodoxă din lume, nu au dreptul la împărtășanie ori spovedanie și nu mai pot beneficia de niciunul dintre serviciile religioase ale acestui cult, relateaza Evenimentul Zilei.
Uşa bisericii legata cu lanţul
Vineri seara, pe 8 mai, enoriașii au legat cu un lanț ușa bisericii, pe motiv că nu mai era nimeni acolo şi de teama de a nu dispărea bunuri, susţin ei. Episcopia Buzăului și Vrancei hotărâse să îl schimbe pe preotul Vatră, iar trei protopopi au venit, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, au pus un om să taie lanţul şi au intrat în biserică. Intre enoriaşii strânşi în curtea lăcaşului de cult şi jandarmii s-a iscat un mic incident, jandarmii fiind nevoiţi să îi dea la o parte cu forţa pe enoriasi."Am sesizat autorităţile deoarece lăcaşul de cult aparţine Bisericii. Este un domeniu privat cu intrare liberă", susţine Eduard Bran.
Schimbarea părintelui Vatră
Cu o zi înainte de a fi citită „sentința istorică”, mama părintelui Georgică Vatră a murit. "A făcut un atac cerebral atunci când a aflat că l-au schimbat pe parinte din funcţia de paroh. Acum când s-a decis pedepsirea lui şi trimiterea la mănăstire, s-a prăpădit săraca", au povestit enoriaşii.
Enoriaşii au povestit cum s-a ajuns la această dezbinare între conducerea episcopiei şi credincioşi. „În anul 2014, preotul Georgică Vatră a fost înlocuit cu preotul Valentin Mirică iar cantina s-a închis. Părintele Vatră a avut un magazin, trecut pe numele soţiei, în care se vindeau cărţi bisericeşti şi obiecte de cult. Era un salariu în plus acasă pentru că părintele are patru copii. Dar o bună parte din venituri se duceau şi la cantina socială”, susţin enoriaşii.
Oamenii spun că, pentru magazin, avea acordul verbal al fostului Arhiepiscop, Epifanie Norocel. În 2013, când acesta a trecut la Domnul, a venit arhiepiscopul Ciprian. “Atunci a început şi prigoana preotului. I-a cerut să cedeze magazinul Episcopiei iar părintele a refuzat. De aici a început totul. Până la urmă, magazinul a fost închis, însă tot l-au schimbat. Cum a venit Ciprian, cum s-au schimbat toate. Mai mulți preoți au fost schimbați. El a venit aici și ne-a spus că este reprezentantul lui Hristos și nici măcar nu ne asculta păsurile. Eu mă întreb: Hristos se plimba cu Mercedesul?”, a adăugat un alt „condamnat”, Romică Gavrilă.
„Și actualul protopop Eduard Daniel Bran (protoiereu, responsabil peste parohiile din zona Focșani 1) a fost în aceeași situație. Şi soţia lui a avut un magazin, dar el a fost avansat, nu pedepsit. Atâția ani, enoriașii l-au prețuit pe părintele Vatră care nu cerea bani săracilor, sărea în ajutorul nostru și a muncit cot la cot cu noi pentru ridicarea bisericii”, au mai spus enoriașii revoltați.
Revolta enoriasilor
Anunțul a fost făcut la opt luni de zile de la izbucnirea unui conflict iscat între enoriașii de la Biserica „Sfântul Andrei”, o biserică ridicată pe un teren viran, între blocuri, și conducerea locală a BOR. Cei trei enoriași excluși sunt considerații capii unei revolte în timpul căreia zeci de oameni au organizat mitinguri de susținere a fostului preot paroh Georgică Vatră.
Duhovnicul este considerat un adevărat sfânt printre enoriași deoarece ar fi muncit, alături de ei, la ridicarea lăcașului de cult, i-a ajutat pe nevoiaşi, nu lua bani celor săraci la înmormântări sau la diferite evenimente religioase. Biserica a fost construită din banii enoriașilor, fapt recunoscut și de liderii locali ai Episcopiei. „Nu este singurul preot şi nici singura parohie în care o biserică se ridică din contribuţiile enoriaşilor. Însă, periodic, sunt schimbaţi parohii”, susţine Eduard-Daniel Bran.
Una dintre principalele donatoare a fost o femeie cărei i-a murit fiica și a cumpărat materialele de construcție în valoare „de circa 11 miliarde de lei vechi”, cum au afirmat enoriaşii. O cantină socială a fost ridicată, de asemenea, în curtea sfântului lăcaș. „Acolo le ofeream o masă caldă săracilor și bătrânilor. Pâinea adunată de la credincioși se ducea la un așezământ al Crucii Roșii. Aveam autorizație, era totul în regulă”, ne-a spus Nela Panaite care ne-a arătat documentul emis de autoritatea sanitar-veterinară.
În schimb, însă, Eduard-Daniel Bran susţine că acea cantină a fost închisă pe motiv că nu avea autorizaţie. În fața bisericii, români și romi, deopotrivă ne-au abordat să ne roage să îl aducem înapoi pe părintele Vatră.
Episcopia: „Comportament sectar”
Reprezentanții bisericii susțin că măsura a drastică împotriva celor trei a fost luată pentru a liniști spiritele în rândul comunității. „Părintele Vatră s-a delimitat de acțiunile acestor oameni și a cerut mutarea la altă parohie”, susține Eduard Bran. În comunicatul episcopiei se arată că cei excluși au avut „un comportament sectar” și au adus tulburări repetate prin „manifestări necreștinești”.
„Am zis, odată, la supărare, că ne luăm biserica înapoi și punem preotul nostru”, susține Nela Panaite. Enoriașii sunt, însă, convinși că preotul Vatră a fost de acord cu măsurile Episcopiei pentru a nu fi dat afară. Mai ales că, în prezent, el execută o pedeapsă de 30 de zile la o mănăstire.
„Cei trei excomunicați din Biserica Ortodoxă nu au dreptul să intre în nicio biserică ortodoxă, inclusiv cele din străinătate cu care biserica noastră este înfrățită. Nu au parte de împărtășanie, sau de spovedanie”, a declarat protoiereul Eduard Daniel Bran. Alături de cei trei excluși, alte opt persoane au fost pedepsite să fie oprite de la Sfânta Împărtășanie, „până când vor face pocăință în fața comunității”. Reprezentantul Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, ne-a spus că nu a mai auzit de o astfel de măsură până acum, însă „decizia aparține Episcopiei”.