Pe aceeași temă
„Am solicitat astăzi, oficial, Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a apăra principiile și valorile evocate în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.
României și cetățenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulație a persoanelor și libertatea de circulație a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligația să acționeze spre a aplica litera și spiritul legii”, spune Eugen Tomac.
”Libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt libertățile fundamentale ale Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene. Deși România a semnat aderarea la UE încă din 2005, aceste libertăți ii sunt in continuare negate. Deși Romania îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, fapt confirmat in repetate rânduri încă din 2011, acest drept ii este si astăzi, încă o dată, încălcat. Comisia Europeana a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European – de asemenea. Singura instituție care refuză fără nicio justificare dreptul de aliniere al României cu celelalte state europene este Consiliul UE. Prin urmare, cer Comisiei să acționeze îndată împotriva Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni anti-europene care încalcă tratatele UE”, a declarat Eugen Tomac pentru G4Media.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftomaceugen%2Fvideos%2F513780244050559%2F&show_text=false&width=380&t=0" width="380" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
Întrebat care este termenul legal în care Comisia Europeană trebuie să răspundă cererii sale, Tomac a spus că ”termenul legal e de 30 de zile, dar ținând cont de context, o decizie poate fi luată mult mai rapid, având în vedere că prin decizia Consiliului se încalcă Tratatul UE. Comisia Europeană are obligația să acționeze deîndată în spiritul apărării tratatelor. În acest moment nu se respectă principiul loialității între instituții, practic Consiliul UE pune sub semnul întrebării activitatea Comisiei Europene, nerecunoscând rapoartele și evaluările făcute de Comisia Europeană”.
Care sunt pașii următori dacă totuși Comisia Europeană nu atacă în justiție decizia Consiliului UE? ”Mai avem și alte instrumente și le vom utiliza doar dacă Comisia nu va acționa”, a spus Eugen Tomac, adăugând că ”Comisia trebuie să rămână loială pozițiilor sale, fiind unul dintre principalii susținători ai admiterii României în Spațiul Schengen”.
Pe ordinea de zi a plenarei Parlamentului European de marți, de la Strasbourg, s-a adăugat, de la 15.30, ora României, punctul privind Consiliul JAI de săptămână trecută și votul de veto al Austriei împotriva aderării României la Schengen, conform europarlamentarului Siegfried Mureșan. Europarlamentarul PNL a precizat că „propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: Grupul PPE, Socialiştii şi Grupul RENEW”.
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze joi decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
Atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.