Eugen Tomac (PMP): Rusia vrea gurile Dunarii. Noul Guvern de la Chisinau, un castig indiscutabil al Moscovei

T.d. | 10.04.2015

Pe aceeași temă

Romania a pierdut influenta asupra Republicii Moldova in fata Moscovei, considera Eugen Tomac. Potrivit presedintelui Partidului Miscarea Populara (PMP), Guvernul de la Chisinau adopta teme ce tin de ideologia sovietica, iar premierul Chiril Gaburici prezinta un profil confortabil pentru comunistii pro-rusi.
 

("Kremlinul vrea Gurile Dunarii", Eugen Tomac)
 

Intr-un interviu pentru Romania Libera, liderul PMP vede in agresivitatea intensificata a Federatiei Ruse o incercare de a prelua controlul asupra gurilor Dunarii. In acest sens, spune Tomac, Kremlinul joaca o carte aflata in proximitatea Romaniei: Gagauzia.

Aflata la 20 de km de Dunare si la 35 de km de Galati, regiunea gagauza si-a ales recent un nou lider, in persoana bascanei Irina Vlah, apropiata de Moscova. Situatia merita atentia Bucurestiului, sustine Eugen Tomac, pentru o zona geostrategica importanta pentru Rusia si cu un potential conflictual ridicat.

Intr-o singura luna locuitorii din Comrat, un orasel de 20.000 de locuitori, au fost vizitati de zeci de politicieni din Federatia Rusa”, spune Tomac, “de formatiile de muzica cele mai iubite din Rusia, de cei mai cunoscuti sportivi rusi”. Manevra a avut ca scop apropierea relatiilor ruso-gagauze.
 

Ursul rusesc, la gurile Dunarii

De fapt, atrage atentia liderul PMP, Moscova are “un plan clar” in ce priveste zona Dunarii, plan aflat in legatura directa cu Gagauzia.

Traian Basescu a spus de mult ca Moscova vizeaza gurile Dunarii si astazi devine clar pentru toata lumea ca acesta este unul dintre scopurile Rusiei”, explica Tomac.

CITESTE SI: Eugen Tomac (PMP) anunta atingerea pragului de semnaturi pentru o comisie parlamentara privind investigarea masacrului de la Fantana Alba

Presedintele PMP coroboreaza afirmatiile sale cu pozitia exprimata de fostul presedinte roman, acum cateva zile.

Rusia nu se va opri pana cand nu controleaza tot sudul Ucrainei pana la gurile Dunarii”, a spus fostul sef de stat, invitat luni seara intr-o emisiune TV. Intrebat daca Romaniei ar trebui sa-i fie frica de Moscova, Basescu a evitat sa aprobe acest mesaj, “dar ingrijorata trebuie sa fie”.

 “Acest tandem – Crimeea, Gurile Dunarii - ii fac stapanii Marii Negre. Fara gurile Dunarii sunt jupani, dar nu si stapani, pentru ca gurile Dunarii ii ofera culoar pana in inima Europei”, a explicat Basescu.
 

Guvernul moldovean – cu securea comunistilor deasupra capului

In alta ordine de idei, Eugen Tomac s-a referit si la recent nominalizatul premier moldovean, Chiril Gaburici.

Din punctul sau de vedere, situatia Executivului de la Chisinau este extrem de convenabila jocului comunistilor, Cabinetul Gaburici neavand mult spatiu de manevra.

Un premier technocrat”, argumenteaza Tomac, “cu un guvern minoritar, cu securea comunistilor deasupra capului nu are libertatea nici macar sa puna in aplicare programul guvernamental pe care si l-a asumat”.

Potrivit liderului Partidului Miscarea Populara, Bucurestiul a pierdut “indiscutabil” prin aceasta alianta guvernamentala neclara, sustinut in parlament de comunisti, rezultat ce indica un singur castigator: Rusia.

S-a ratat, din pacate, posibilitatea crearii unei aliante europene solide, care sa duca mai departe angajamentele asumate de Republica Moldova prin acordurile cu UE”, mai spune Tomac.

Cat despre premierul moldovean, “este un apropiat al fostului premier Vlad Filat”, sustine liderul PMP, aratand ca seful Executivului de la Chisinau detine “profilul perfect” atat pentru comunisti, cat si pentru formatiunile pro-europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22