Euronews: Kovesi, femeia care face curatenie in unul dintre cele mai corupte state din UE

E.b. | 24.11.2017

Laura Codruta Kovesi, procuroru sef al DNA, a explicat, pentru Euronews, situatia din Romania, unde se incearca stoparea luptei anticoruptie si controlarea Justitiei prin modificarea legilor in Parlament.

SHARE 6

 

 

"Laura Codruta Kovesi, femeia care face curatenie in unul dintre cele mai corupte state din UE, ii critica dur pe cei care incearca sa puna bete in roatele luptei anticoruptie", isi incepe Chris Harris articolul din Euronews, unde prezinta discutia sa cu sefa DNA.

 

Jurnalistul arata ca modificarile Legilor Justitiei au dus la proteste masive de strada si au fost criticate dur de magistrati si de presedintele Klaus Iohannis.

 

Astfel, el a incercat sa obtina direct de la sursa explicatii cu privire la ce se intampla in tara noastra si a vorbit cu sefa DNA.

 

"Daca vor fi adoptate, modificarile vor avea un impact negativ grav asupra independentei Justitiei si va insemna ca activitatea procurorilor va fi subjugata controlului politic si lupta anticoruptie va fi serios obstructionata", a explicat Kovesi pentru Euronews.

 

"In opinia mea, independenta Justitiei nu este un privilegiu pentru magistrati, este unul dintre principiile fundamentale ale unei societati democratice. Doar un sistem independent de justitie poate asigura procese corecte si echitabile pentru toata lumea", a mai spus sefa DNA.

 

Euronews mentioneaza si bilantul DNA din 2013: 68 de oficiali au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, printre care un premier, doi vicepremieri, 11 ministri si 39 de parlamentari.

 

 

 

 

Kovesi a precizat ca aproape jumatate dintre acestia au si fost condamnati si ca aceste rezultate nu ar fi fost posibile fara un sistem judiciar independent.

 

"S-a mobilizat un intreg sistem format din politicieni si oameni de afaceri care se simt amenintati si care vor sa aiba acces in continuare la resursele publice. De aceea, intregul sistem judiciar este tinta unor atacuri incredibile, de la raspandirea de stiri false la angajarea de firme specializate in intimidare si hartuire", a mai spus Laura Codruta Kovesi.

 

Cei de la Euronews precizeaza ca au cerut un punct de vedere si de la Guvernul Romaniei, insa nu au primit niciun raspuns.

 

*********

 

Dupa ce Comisia Iordache alucrat doar 3 zile la legile justitiei nu se intrevede un viitor roz pentru justitia din Romania: procurorii vor fi la mana politicului, iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar - e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi.

 

Presedintele ramane implicat in procedura pentru numirea procuroriilor sefi, insa asta doar pentru ca MCV-ul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier.

 

Comentarii 6

Cititor - 11-26-2017

Daca interceptarile SRI in dosarele de coruptie s-au facut fara mandat judecatoresc si alte iregularitati procedurale, atunci asta ar fi o bomba pentru conducerea DNA, dar simplu fapt ca s-a colaborat cu SRI si s-a decis in CSAT nu e o problema caci coruptia, ca si criminalitatea organizata, e de mult definita ca un pericol la siguranta nationala de hotarile CSAT si chiar de legislatie. Eventuale iregularitati procesurale trebuie dovedite nu doar acuzate de cei intrati la puscarie pentru fapte de coruptie si aliatii lor politici. Pe termen lung, ca sa se evite problemele astea este se dorit crearea unei capacitati de interceptare a telefoanelor si datelor in scopuri judiciare sub autoritatea politiei sau parchetelor, adica separarea problemelor de natura politeneasca de cele de "intelligence" cum ii place lui George Maior si pupililor sai care au invatat si ei recent engleza sa se exprime, caci amalgamarea de activitati a SRI il face un serviciu secret extrem de special in bransa si de controversat. In mod ideal ar trebuie gandit un fel de FBI independent, dar asta e deocamdata improbabil din moment ce unitatea de informatii, celebra doi si un sfert de la MAI, acum DGPI parca, e considerata si mai politizata si mai netransparenta si corupta sub autoritatea Ministerului de interne. In sfarsit, parchetele tind si ele sa fie politizate se Ministerul de Justitie, dupa cum arata si dezbaterea pe atatutul procurorilor.

Răspunde

Elena Dobrescu - 11-26-2017

Dle Sorin, de la numele tau flas si pana la prostiile pe care le spui, nu dovesdesti decat ca esti un avorton lepadat de Romania TV si Antena 3

Răspunde

Sorin Muncaciu - 11-25-2017

Protocoalele CSAT, comisiile mixte DNA-SRI , câmpul tactic, mandate emise de judecători pe " siguranța naționala " ( mai multe ca in SUA) si niciun dosar , falsificarea probelor si înregistrărilor, dosare bazate pe delațiune sub constrângere, agenți SRI care constituiau dosare in birourile DNA, condamnări la CEDO etc.etc. Toate acestea întrunesc criteriile pentru poliție politica , crime împotriva umanității conform Principiilor de la Nuremberg si Codurilor de la Roma. Astfel, Basescu , Koveși, Lazar, judecătorii din câmpul tactic, generalii de securitate, procurori DNA constituie un grup infracțional care poate fi dat in judecată la Internațional Criminal Court, unde Romania este parte . Atunci vom vedea ce poate amazoana anticorupției , Koveși o procuroare de nota 6! Este o rusine naționala ca, sub masca anticorupției într-un stat UE sa se practice poliția politica ca pe vremea Gestapo sau Stazi !,

Răspunde

B - 11-24-2017

La Romania libera in prezent se practica o "dezinformare" acoasa din manualele sovieto-comuniste (cititi cartea lui Pacepa cu titlul omonim) in privinta luptei anticoruptie si DNA, uzandu-se de prestigiul pe care l-a avut ziarul pana de curand in ultimii 25 de ani!

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 11-24-2017

Tartorulcel mai toxic al celor care vor sa intoarca tara la epoca lui Ceausescu este Eugen Nicolicea, acelasi care s-a aflat in spatele tentativei de lovitura de stat parlamentara din 2012 si in evenimente ulterioare. Acest individ total nociv pentru democratie trebuie scos din circuitul vietii politice pentru gravele culpe pe care le-a acumulat.

Răspunde

B - 11-24-2017

Romania libera a ajuns varf de lance al campaniei anti-DNA dand regulat cuvantul colonelui din SRI si insinuarile sale semiconspirationiste, si tot facand caz de "persecutarea" omului de afaceri Adamescu, proprietar al ziarului. Un articol deunazi insinua chiar ca e victima antisemitismului autoritatilor romane, desi putina lume, eu habar n-aveam, stie ca ar fi avut origini evreiesti si dintre toate lucturile asta nu pare sa fi contat in cazul procesului sau cu privire la Astra Asigurari, parca.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22