Pe aceeași temă
"Laura Codruta Kovesi, femeia care face curatenie in unul dintre cele mai corupte state din UE, ii critica dur pe cei care incearca sa puna bete in roatele luptei anticoruptie", isi incepe Chris Harris articolul din Euronews, unde prezinta discutia sa cu sefa DNA.
Jurnalistul arata ca modificarile Legilor Justitiei au dus la proteste masive de strada si au fost criticate dur de magistrati si de presedintele Klaus Iohannis.
Astfel, el a incercat sa obtina direct de la sursa explicatii cu privire la ce se intampla in tara noastra si a vorbit cu sefa DNA.
"Daca vor fi adoptate, modificarile vor avea un impact negativ grav asupra independentei Justitiei si va insemna ca activitatea procurorilor va fi subjugata controlului politic si lupta anticoruptie va fi serios obstructionata", a explicat Kovesi pentru Euronews.
"In opinia mea, independenta Justitiei nu este un privilegiu pentru magistrati, este unul dintre principiile fundamentale ale unei societati democratice. Doar un sistem independent de justitie poate asigura procese corecte si echitabile pentru toata lumea", a mai spus sefa DNA.
Euronews mentioneaza si bilantul DNA din 2013: 68 de oficiali au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, printre care un premier, doi vicepremieri, 11 ministri si 39 de parlamentari.
Kovesi a precizat ca aproape jumatate dintre acestia au si fost condamnati si ca aceste rezultate nu ar fi fost posibile fara un sistem judiciar independent.
"S-a mobilizat un intreg sistem format din politicieni si oameni de afaceri care se simt amenintati si care vor sa aiba acces in continuare la resursele publice. De aceea, intregul sistem judiciar este tinta unor atacuri incredibile, de la raspandirea de stiri false la angajarea de firme specializate in intimidare si hartuire", a mai spus Laura Codruta Kovesi.
Cei de la Euronews precizeaza ca au cerut un punct de vedere si de la Guvernul Romaniei, insa nu au primit niciun raspuns.
*********
Dupa ce Comisia Iordache alucrat doar 3 zile la legile justitiei nu se intrevede un viitor roz pentru justitia din Romania: procurorii vor fi la mana politicului, iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar - e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi.
Presedintele ramane implicat in procedura pentru numirea procuroriilor sefi, insa asta doar pentru ca MCV-ul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier.