Euronews: România, prostul Europei la gestionarea deșeurilor

Laurentiu Gheorghe | 15.02.2020

România, care s-a transformat în pubela Europei, acceptând importul de deșeuri pentru o așa-zisă procesare, riscă declanșarea procedurii de infrigement din partea Comisiei Europene, scrie Euronews.

Pe aceeași temă

Euronews, citat de HotNews.ro, scrie într-un articol publicat pe site-ul său că managementul deșeurilor reprezintă o provocare majoră pentru România care importă din țările din vest toate tipurile de deșeuri, transformându-se în pubela Europei. Asta, pentru că tratarea deșeurilor în țara noastră este foarte ieftină: 17 euro pe tonă față de 250 de euro oriunde altundeva în Europa.

Importate deseori ilegal, sub pretextul că ar fi produse industriale, aceste deșeuri sunt trimise în fabricile de ciment unde sunt arse.

„Companiile ascund natura exactă a deșeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal”, explică Romana Puiuleț.

„Ancheta noastră arată prezența deșeurilor contaminate, deșeurilor medicale sau deșeuri menajere. Nu există niciun control special la granițe, unde ar putea fi oprit traficul de deșeuri”.

Fum toxic

O altă destinație pentru deșeuri, în afara de fabricile de ciment: incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie. Dar ONG-urile de mediu atrag atenția asupra impactului fumului toxic asupra populației.

„Nu este o soluție bună pentru că emisiile de dioxină și furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populație. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate și nu știm nivelul de toxicitate din aer”, a explică Marius Cobârzan de la ”Zero waste Romania”.

În ceea ce privește mediul, și în special gestionarea deșeurilor, România este unul dintre cei mai slabi elevi ai Europei. În București, în timp ce pubelele sunt pline și aproape că nu există colectare selectivă a deșeurilor, asta ducând la o rată scăzută de reciclare.

Euronews îl citează pe ministrul Mediului, Costel Alexe, care arată cu degetul spre lipsa de sprijin a Bruxelles-ului.

„Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea managementului integrat al deșeurilor, gropile de gunoi și incineratoare în România, în bugetul actual. Prioritatea națională este de a mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13.81%”, a spus Costel Alexe.

Gunoi aruncat pe stradă

”Doar în București - un oraș care reprezintă 10% din populație - gospodăriile produc peste un milion de tone de deșeuri pe an. Cu o groapă de gunoi care funcționează parțial, depozitarea tuturor deșeurilor este aproape imposibilă. Unele persoane găsesc alternative: aruncă gunoiul pe marginea drumului”, a spus corepondenta Euronews, Marie Jeanne Ion.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22