Europa: Srebrenica, 20 de ani de la masacrarea a 8.000 de persoane

M. B. | 11.07.2015

Pe aceeași temă

 

Mii de persoane participa sambata la Srebrenica la ceremoniile care marcheaza 20 de ani de la masacrarea a 8.000 de barbati si adolescenți musulmani. Numeroase personalitati internationale, printre care presedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a carui administratie a fost arhitectul acordurilor de pace de la Dayton ce au pus capat conflictului bosniac, si-au anuntat prezenta la Srebrenica, transmite Pro Tv.

 

Pana acum, 6.421 de victime descoperite si identificate au fost inhumate la Memorialul din Srebrenica, iar alte 230 in alte cimitire.

 

 

Razboiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu circa 100.000 de morti si aproximativ 2 milioane de refugiati, adica aproape jumatate din populatia acestei regiuni la acea data.

 

La 20 de ani de la genocid, inca sunt descoperite si identificate ramasite ale unor persoane ucise atunci.

 

 

Sambata, sicriele a 136 de victime recent identificate ale acestui masacru, care a avut loc in iulie 1995, au fost inhumate.

 

In 2010, parlamentul sarb a adoptat o declaratie privind Srebrenica fara a folosi cuvantul "genocid". In 2013, actualul presedinte sarb Tomislav Nikolic "a cerut in genunchi ca Serbia sa fie iertata pentru crima comisa la Srebrenica", insa fara a rosti cuvantul tabu.

 

Serbia, care refuza in continuare sa accepte faptul ca un "genocid" ar fi avut loc la Srebrenica, va fi reprezentata sambata de premierul Aleksandar Vucic. Subiectul continua sa anime dezbaterile pe scena politica internationala si ramane o problema ce tensioneaza relatiile dintre Serbia si Bosnia.

 

Premierul sarb, atacat cu pietre

 

"Delegatia condusa de Aleksandar Vucic a parasit ceremonia dupa un atac in cursul caruia prim-ministrul a fost atins de o piatra la cap si ochelarii sai au fost sparti", scrie Tanjug, care citeaza corespondentii de la Srebrenica, relateaza Agerpres. Premierul sarb a parasit in fuga cimitirul memorial, inconjurat de agentii serviciului sau de paza, potrivit jurnalistilor AFP, preluata de Agerpres.

 

Imaginile incidentului pot fi văzute AICI

 

Potrivit agentiei Tanjug, care citeaza corespondenti de la fata locului, Vucic a fost atins la cap de una dintre pietrele aruncate si ochelarii i-au fost sparti. Aleksandar Vucic a depus o floare in fata unui monument pe care se afla numele a celor peste 6.200 de victime identificate si inmormantate in cimitirul memorial, cand multimea a inceput sa scandeze "Allah Akbar" (Dumnezeu e mare) si sa arunce cu pietre in directia lui.

 

Rusia a respins respins prin veto proiectul de rezolutia ONU privind Srebrenica

 

Miercuri, Rusia a respins prin veto un proiect de rezolutie al ONU privind Srebrenica, decizie in legatura cu care Belgradul si-a exprimat satisfactia, insa care a fost deplansa de familiile victimelor, dar si de SUA.

 

La 20 de ani de la masacrul din Srebrenica, Bosnia, una dintre cele mai sarace tari din Europa, este inca divizata si se afla in coada candidatilor la aderare in UE. Musulmani (40%), sarbi (30%, crestin-ortodocsi) si croati (10%, crestin-catolici), principalele comunitati ale acestei tari cu o populatie de 3,8 milioane de locuitori, se privesc in continuare cu neincredere.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22