Pe aceeași temă
Raportul este prezentat de penalul Darius Vâlcov. De departe, cea mai amuzantă imputare adusă lui Grindeanu la măsuri care ”trebuiau” (sic!) îndeplinite și nu au fost, este faptul că nu a îmbunătățit condițiile de lucru pentru angajații statului. Dar nici pe departe singura în topul absurdului și hilarului. Altele au termen de îndeplinire pentru la anul și tot așa. Iar cea mai absurdă este cea prin care i se impută lui Grindeanu o măsură despre care chiar Dragnea a anunțat în urmă cu două săptămâni că nu mai este oportună pentru că așa i-au spui lui cei de pe piața imobiliară: TVA 0 pentru publicitate și la vânzarea de locuințe.
Curat-evaluare, nene Iancule! Pe lângă măsuri a căror aplicare ar presupune o întreagă modificare a legislaţiei - ceea ce nu este competenţa exclusivă a guvernului - până la altele care privesc schimbarea de mentalitate a unui întreg sistem, toate îi sunt imputate cabinetului Grindeanu, potrivit raportului privind stadiul de realizare a programului de guvernare.
Dintre cele 393 de măsuri care trebuiau (sic!) implementate, 236 de măsuri au rămas neîndeplinite, 107 realizate parţial şi 50 îndeplinite, se scrie în raportul de evaluare, frumos colorat şi bolduit dar compus în stilul caracteristic execuţiilor staliniste, ale tribunalelor poporului.
De altfel, raportul prin care Grindeanu este executat nu este asumat de Dragnea, ci, aşa cum făceau şi staliniştii, el este atribuit maselor PSD nemulţumite, filialelor, aşa cum spune unul dintre cei mai violenţi susţin[tări ai desantului lui Dragnea asupra propriului guvern.
Paradoxal, multe dintre măsurile care-i sunt imputate lui Grindeanu la neîndeplinite sunt dintre cele care au termen de implementare 2018.
Măsuri îndeplinite
Legea salarizării unitare,
creşterea cu 20% a salariului mediu pentru cei din sectorul public
neimpoziarea în primii 10 ani de activitate pentru centrele de inovare, cercetare şi dezvoltare,
eliminarea CASS pentru veniturile suplimentare, şi a impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2000 lei,
creşterea cu 50% a salariilor pentru actori,
creşterea cu 15% a salariilor din Educaţie şi Sănătate.
Măsuri realizate parţial
tichete de vacanţă pentru toţi bugetarii
extinderea neimpozitării veniturilor şi pentru IT cu studii medii
înfiinţarea Consiliului de programare economică
Măsuri neîndeplinite
Lista lor este consistentă şi ocupă aproape tot ppt-ul frumos colorat şi bolduit. Se deduce că vina este a lui Grindeanu şi nu a nerealismului aplicării promisiunilor:
Reducerea TVA de la 20 la 18%
Cel mult 50 de taxe menţinute
Informatizarea instituţiilor care percep taxe
Îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru angajaţii statului
Diminuarea blocajului financiar din economie
Credite fără dobândă pentru tineri
Impozit 0% pentru cei cu venituri mai mici de 2 000 lei pe lună
Neimpozitarea venitului pentru medici, cercetători
Impozit pe venit 10%
Raţionalizarea cheltuielilor publice
Contracte de performanţă pentru ANAF etc
***
Context
- Comitetul executiv PSD- Dragnea vs Grindeanu
Comitetul executiv PSD s-a intrunit la Palatul Parlamentului, fiind de asteptat ca premierului Sorin Grindeanu sa i se ridice sustinerea politica. Tensiunile din aceste zile au atins apogeul marti si miercuri, dupa ce Liviu Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu dar acesta a refuzat.
Este prima oara in lunga istorie a PSD cind se intimpla ca liderul partidului sa forteze darimarea propriului guvern cu riscul declansarii unei noi crize politice la doar sapte luni de la preluarea puterii. Motivul razboiului pe care Dragnea il poarta impotriva lui Grindeanu este legat de faptul ca acesta, sustinut de ministrul justitiei, Tudorel Toader, a refuzat sa mai dea vreo ordonanta de urgenta, cum ar fi cea referitoare la pragul pentru abzul in serviciu, prin care sa rezolve problemele penale ale lui Dragnea.
Miercuri dimineata Sorin Grindeanu a spus pentru prima oara explicit ca nu va demisiona si ca se asteapta la “ executie publica”. Acest lucru ar putea insemna inclusiv excluderea din partid, asa cum sustin surse din PSD. Comitetul executiv nu are insa dreptul statutar de a-l exclude din partid, ci doar organizatia judeteana din care face parte, ceea ce ar putea complica situatia pentru ca organizatia Timis a anuntat ca il sustine pe Grindeanu.
La rindul sau, premierul a spus ca va cere in cadrul Comitetului Executiv organizarea unui Congres extraordinar care sa decida soarta guvernului pe care il conduce si a sa personal.
Inaintea Comitetului Executiv atit Grindeanu cit si Dragnea au facut un tur de forta, avind intilniri cu liderii filialelor judetene care vor participa la sedinta si cu ministrii. Grindeanu a avut întâlniri cu liderii unor organizaţii judeţene social-democrate, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au declarat surse politice, potrivit News.ro.
Potrivit HotNews, Liviu Dragnea i-a oferit lui Grindeanu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), functie foarte bine platita, daca accepta sa demisioneze.
Pe de alta parte, chiar daca Grindeanu va fi exclus din PSD si i se va ridica sustinerea poltiica, asta nu inseamna ca isi pierde automat functia de premier. Totul va depinde mai departe de presedintele Klaus Iohannis.
Toata tevatura se joaca cu demisiile in alb ale ministrilor pe masa. Singurul care a spus ca nu are o astfel de demisie in alb este Pavel Nastase, ministrul Educatiei, care a declarat insa ca i se pare normal sa fie demis.
Culisele unor zile de foc si para
Ultimele informatii, venite pe surse din interiorul PSD si speculate intens de presa, arata ca Dragnea si Grindeanu s-au intilnit de mai multe ori in ultimele zile, dar fara vreun rezultat in sensul dorit de seful PSD. Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu, amenintindu-l ca in caz contrar ii va retrage sprijinul politic, dar deocamdata nu a pomenit de o motiune de cenzura. Grindeanu se tine insa tare pe pozitie, a refuzat sa demisioneze, invocind stabilitatea tarii si faptul ca “ actul de guvernare nu poate fi condus de persoane dubioase”. Cine sunt acestea, nu a mai precizat.
Tot pe surse a aparut si informatia ca doar trei ministri au luat note de trecere la evaluarea comandata de Dragnea. E vorba de Petre Daea ( Agricultura), Carmen Dan (Interne) si Lia Ulguta Vasilescu (Munca). Ceilalti 24 de ministri ar figura pe lista neagra a remanierii, in frunte cu Grindeanu. Miercuri in sedinta Comitetul Executiv se va discuta raportul de evaluare a guvernului.
Potrivit mai multor surse citate de presa, ultima intilnire dintre Dragnea si Grindeanu a avut loc marti in jurul prinzului, dar premierul i-a retransmis liderului PSD ca nu va demisiona chiar daca Comitetul Executiv ii va cere asta. Mai mult, Grindeanu ar fi trecut la rindul sau la amenintari, spunind ca in situatia in care PSD va schimba mai multi ministri el va numi imediat altii in locul lor.
Cei doi s-au intilnit simbata seara si luni noaptea la sediul PSD din Baneasa, cind, potrivit HotNews.ro. premierul a fost luat de la aeroport de Marcel Ciolacu, unul dintre apropiatii lui Dragnea. La discutiile extrem de tensionate ar mai fi participat Paul Stanescu, Marian Neacsu si Niculae Badalau, toti locotenenti ai lui Dragnea. Potrivit sursei citate, premierul nu a fost de acord nici macar cu schimbarea ministrului finantelor, Viorel Stefan, si si-a reiterat refuzul de a demisiona, spre furia lui Dragnea. Situatia pare fara iesire cel putin pina la Comitetul Executiv de miercuri.