Ex-deputat PSD, achitat după rejudecare în baza deciziei CCR privind abuzul în serviciu

Dora Vulcan | 13.02.2018

Fostul deputat PSD Emilian Cutean, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, şi-a obţinut achitarea după ce procesul s-a rejudecat. Decizia aparţine Tribunalului Bucureşti şi poate fi atacată cu apel.

Pe aceeași temă

 

Emilian Cutean, fost deputat PSD și fost șef al Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor a fost condamnat în 2012 pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei. El a executat deja o pedeapsă de 3 ani și două luni de închisoare și a fost eliberat condiționat în aprilie 2015.  El ar fi promovat o Hotarâre de Guvern prin care a dirijat bani către o asociație pe care o conducea tot el.

 

 

Decizia de marți a fost data de Tribunalul Bucuresti si nu este definitiva.

 

 

Fostul deputat PSD a deschis procesul de revizuire a sentintei pe 15 octombrie 2016, imediat dupa ce Curtea Constitutionala a dat decizia privind abuzul in serviciu. Procesul a fost rejudecat, s-au facut expertize si s-au audiat martorii si inculpatii. A fost achitat tocmai pentru că protrivit articolului 16alin. 1lit.b) teza I din Codul de procedura penala, fapta pentru care a fost condamnat ”nu este prevazuta de legea penala". Latura civila a cauzei a ramas nesolutionata. Potrivit sentintei, si colega sa de dosar, Mihaela Daniela Sbarcea, a fost achitata, dupa ce a cerut revizuirea condmnarii la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, scrie ziare.com. 

 

CCR a stabilit in 2016 ca neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata "numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara - legi si ordonante ale Guvernului". Astfel, vor raspunde penal doar functionarii publici care vor incalca legile sau ordonantele, nu si in hotararile de guvern sau alte reglementari secundare, cum ar fi incalcarea fisei postului, ordin ministerial, ordin de prefect, caiet de sarcini etc.

 

Potrivit acuzarii, in cursul lunii decembrie 2004, cand Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din aceasta functie in data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de 2,995 684 miliarde lei vechi in contul unei asociatii de revolutionari, intitulata Asociatia "Club 22", al carei presedinte era.

 

Plata s-ar fi facut in conditiile in care nu exista un angajament legal care sa justifice efectuarea platilor si utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern la propunerea SSPR si care sa apartina revolutionarilor.

 

"Din aceasta suma inculpatul, fiind singurul care avea drept de semnatura in numele asociatiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (ROL) cu titlu de chirie restanta, pentru imobilul detinut de asociatie, imobil in care locuia si el, iar diferenta a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar", arata DNA.

 

Toate acestea s-au petrecut in contextul in care fostul deputat ar fi solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de actiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revolutionarilor (autoturisme pentru raniti, materiale sanitare, subventii pentru investitii, tabere pentru copiii revolutionarilor etc.) si la aniversarea a 15 ani de la Revolutia Romana din decembrie 1989.

 

Aceste subventii erau destinate cinstirii memoriei Revolutiei si nu aveau in vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de intretinere si reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subventiei.

 

In ce o priveste pe Sbarcea, procurorii spuneau ca aceasta in calitatea sa de inalt functionar public, raspunzatoare de gestionarea fondurilor publice, a actionat in asa fel incat l-ar fi ajutat pe Cutean sa efectueze operatiuni financiare incompatibile cu functia sa. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22