Exclusiv 22. Câți posibili torționari comuniști mai sunt în viață? IICCMER răspunde

Tudor Despina | 10.02.2016

Condamnarea lui Alexandru Vișinescu la 20 de ani de închisoare are caracter simbolic, juridic și moral, însă nu este suficientă, consideră Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER).

Pe aceeași temă

 

 

Institutul salută decizia Înaltei Curți privind condamnarea definitivă la 20 de ani de închisoare a fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, sub acuzația de infracțiuni contra umanității. Procesul comunismului, susține IICCMER, trebuie să continue, sentința de miercuri nefiind suficientă.

 

Procesul Vișinescu nu se poate transforma într-un alibi. Tragerea la răspundere și a celor care au patronat ideologic crimele comunismului reprezintă un imperativ”, transmite Institutul.

 

IICCMER cere, de altfel, celeritate în privința celorlalte sesizări penale făcute deja și solicită procuraturii să spună când vor începe alte procese:Printr-o simetrie evidentă, nu doar victimele dictaturii proletariatului se împuținează, dar și călăii acestora”.

 

Ca urmare a unei solicitări a Revistei 22, IICCMER spune că are cunoștință de 11 cazuri privind posibili torționari comuniști. "In afara de numele pentru care IICCMER a terminat deja cercetarile si care se afla fie in stare de proces (cazul Ficior), fie la Parchet pentru a decide inceperea sau neinceperea urmaririi penale (Neculai Tilici, Teodor Sârbu), mai sunt aproximativ 7-8 cazuri de responsabili in viata (din lista de 13 pe care o mai avem in lucru). Dar nu avem probe asupra vinovatiilor tuturor acestor 7-8", a declarat Alin Mureșan, director general IICCMER, pentru 22.

 

Institutul critică lipsa unui corp de specialiști în cadrul Ministerului Public pentru cazurile de persecuție înregistrate în timpul regimului comunist și spune că un ajutor pentru sistemul național de justiție ar putea veni de la un eventual Tribunal Penal Internațional privind Crimele Comunismului.

 

În contextul nostru, la peste un sfert de deceniu de la căderea comunismului politic, IICCMER militează pentru legislație coerentă și unitară referitoare la abordarea trecutului recent comunist, a politicilor memoriale și muzeale, a despăgubirilor și a reabilitării celor care au suferit și a familiilor acestora. Raportarea critică la comunism și la injustiția lui sistemică trebuie să devină la nivel instituțional, mai ales în orizontul Centenarului din 2018 și a președinției Consiliului European în 2019, o prioritate națională”, mai precizează IICCMER.

 

Condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității a venit după ce procurorii parchetului Inaltei Curți l-au trimis în judecată pe Alexandru Vișinescu pe baza unei sesizări făcute de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Potrivit rechizitoriului, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22