EXCLUSIV AUDIO. CNA riscă un trafic de influență la ANAF pentru a salva Antenele

Silvia Simion | 19.02.2016

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au apărat ieri Antenele lui Voiculescu, forțând interpretarea legii și trimițând la ANAF o scrisoare care ar putea fi interpretată ca trafic de influență în favoarea unor televiziuni. Majoritatea membrilor CNA sunt propuși de PSD și aliații acestuia.

Pe aceeași temă

 

 

Luni, 15 februarie, ANAF a notificat în vederea evacuării 48 de societăți comerciale cu sediul social sau puncte de lucru în imobilele confiscate prin hotărârea judecătorească definitivă care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare.

ANAF a comunicat că a trimis la cele patru imobile și pentru a notifica cele 48 de societăți și puncte de lucru 11 executori și patru mașini, care au legitimat doar patru persoane cu atribuții manageriale pentru a le înmâna notificările, acestea urmând a semna pentru primirea lor.

 

Antenele au început circul victimizării, cum că în cinci zile vor trebui să-și închidă emisia pentru că ANAF le-a cerut evacuarea și le va închide utilitățile. Nimic mai fals. Notificarea ANAF nu reprezintă un ordin executoriu, ci este doar începutul unei proceduri civile destul de anevoioase, cu procese în instanță ce pot dura câteva luni, așa cum Revista 22 a arătat în articolul O minciună cât turnul Grivco: ANAF nu poate evacua doar cu o notificare. Antenele știu.

 

A doua zi după notificarea ANAF, unul dintre membrii CNA numit la propunerea lui Victor Ponta, a cerut autosesizarea Consiliului pentru salvarea Antenelor. Este vorba despre Gabriel Tufeanu, de profesie cameraman, care la preluarea mandatului a declarat pe propria răspundere că deține 200.000 de euro ”în numerar”.

 

Ca urmare, joi, 19 februarie, CNA a organizat întâlnirea cu reprezentanții Antena Grup, la care au participat Mihai Gâdea, Mircea Badea, Adrian Ursu și directorul Sorin Alexandrescu, cel din urmă fiind un apropiat al Cameliei Voiculescu, arestat în dosarul șantajului la RCS-RDS.

 

Ceea ce au spus reprezentanții Antenelor nu reprezintă altceva decât propria victimizare pe care o difuzează continuu pe post, încă de la începutul săptămânii. Ceea ce au spus membrii CNA însă merită toată atenția, întrucât demonstrează două lucruri:

  1. O subordonare a lor inadmisibilă față de interesele politice a celor ce i-au trimis în CNA și pentru satisfacerea cărora nu ezită să forțeze legea audiovizualului și atribuțiile pe care le au în interes public;
  2. Carențe majore în pregătirea pentru a ocupa posturile de demnitate publică, asimilate secretarilor de stat, în autoritatea unică de reglementare și control în audiovizual. Mandatul lor este de șase ani.

 

Din înregistrarea AUDIO a deliberărilor pe care Revista 22 o redă mai jos, reiese fără echivoc diletantismul membrilor CNA.

 

Ce spune legea audiovizualului

 

Legea audiovizualului prevede clar care sunt situațiile în care un post poate pierde licența audiovizuală. Acestea sunt următoarele.
 

ART. 57

(1) Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii:

 

a) titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condiţiile stabilite prin licenţă, în termen de 12 luni de la obţinerea licenţei audiovizuale; Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni în situaţii justificate;

 

b) titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, şi mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului;

 

c) ca urmare a încălcării normelor privind regimul proprietăţii în audiovizual,

prevăzute la art. 46, şi a nerespectării dispoziţiilor art. 56;

 

c^1) ca urmare a încălcării prevederilor alin. (8) şi (9) ale art. 44 şi ale art. 56;

 

d) titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia;

 

e) la cererea titularului.

 

Or, în niciuna dintre aceste situații nu se încadrează televiziunile familiei Voiculescu. Prevederea de la punctul b), referitoare la încetarea difuzării programelor mai mult de 96 de ore nu se aplică Antenelor, întrucât o eventuală întrerupere datorată schimbării amplasamentului emițătoarelor nu le-ar fi lor imputabilă, ci ordinului de evacuare, care însă nu a fost emis, așa cum arătam mai sus, de către o instanță civilă.

 

 

Ce spun membrii CNA: Să ne exprimăm îngrijorarea către ANAF

 

Fără să țină cont de aceste prevederi, pe care sunt obligați să le respecte în mod egal pentru toate posturile de radio și televiziune, membrii CNA au discutat ieri, în ședința CNA despre cum să transmită o scrisoare către ANAF, în care să-și exprime îngrijorarea pentru riscul ca un grup de televiziuni să-și întrerupă activitatea, iar ei, membrii CNA, vor fi obligați să le ridice licențele.

 

Cea mai mare grijă a lor nu este să aplice legea în mod nediscriminatoriu, în respect față de concurență, ci cum să nu se interpreteze că ar face trafic de influență pe lângă ANAF

 

Iată, pe scurt, cîteva idei ale membrilor CNA, în dreptul numelor fiind între paranteze și cine i-a propus, care se regăsesc integral în înregistrarea AUDIO:

 

Viorel Vasile Buda (ALDE): Să facem în așa fel încât nicio telelviziune să nu poată fi evacuată fără acordul CNA, așa cum s-a întâmplat cu imobilele retrocedate în care funcționau școli.

 

Lorand Turos (UDMR): Să ne exprimăm îngrijorarea pentru ce s-ar putea întâmpla în piața audiovizualului. ANAF n-a avut nevoie de campanii pe tv? Atunci n-au venit la noi? Așa putem să mergem și noi la ei, acum.

 

Monica Gubernat (PSD): O autoritate (n.red. ANAF) obstrucționează cinci televiziuni. Trebuie să ne vedem să ne rezolvăm problemele din lege.

 

Gabriel Tufeanu (Victor Ponta): Trebuie să avem grijă, să nu creadă dânșii (n.red. ANAF) cine știe ce trăznaie. Noi trebuie să le trimitem o scrisoare în care să confirmăm că o televiziune nu-și poate schimba sediul în cinci zile, altfel noi trebuie să le ridicăm licența, că trebuie să aplicăm legea.

 

Răsvan Popescu (PSD): Să scriem ANAF și să ne exprimăm îngrijorarea

 

Dorina Rusu (Klaus Iohannis): Poate ANAF nu știe ce se întâmplă. Totuși, nu putem să băgăm cuvântul îngrijorare. Trebuie găsit alt cuvânt.

 

Radu Herjeu (PSD): Dacă noi chemăm ANAF spunându-le că suntem îngriojorați, s-ar putea să ne răspundă după trei ani și jumătate. Scrisoarea trebuie să fie neuttră.

 

Înregistrare audio din timpul deliberărilor CNA în cadrul ședinței din 18 februarie:

 

 

Cine sunt membrii CNA și cine i-a propus

 

1. Laura Georgescu, președinte CNA, propusă în decembrie 2012 de Victor Ponta;

2. Răsvan Popescu, vicepreședinte, aflat la al treilea mandat (începând cu anul 2000), propus de Victor Ponta, în decembrie 2012.

3. Monica Gubernat, propusă de PSD, în decembrie 2012;

4. Radu Călin Cristea, al doilea mandat, propus de PNL (la primul mandat), și apoi de Victor Ponta, în decembrie 2014.

5. Gabriel Tufeanu, propus de Victor Ponta, în decembrie 2014;

6. Radu Herjeu, propus de PSD, în februarie 2015;

7. Dorina Rusu, propusă de Klaus Iohannis, în februarie 2015;

8. Viorel Vasile Buda, propus de Ovidiu Silaghi fost PNL, acum ALDE, în decembrie 2012;

9. Lorand Turos, propus de UDMR, în februarie 2012;

10. Valentin Jucan, propus de PDL, în februarie 2012;

11. Florin Gabrea, propus de Traian Băsescu, în decembrie 2012.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22