Pe aceeași temă
John Hulsman* : „America are nevoie de un pact al elitelor similar celui realizat de presedintii Truman si Eisonhower dupa 1945. Truman si Eisenhower au realizat un lucru magic. Au reusit sa creeze un consens al elitelor, reunind atat dreapta cat si stanga, in jurul strategiei care va castiga Razboiul Rece.
Ne vom afla intr-o permanenta competitie politica cu Uniunea Sovietica, vom trasa granite intre noi si ei si vom spune intregii lumi sa priveasca cele doua sisteme. Si Eisenhower a stiut ca la finalul zilei, modelul american era mai bun decat alternativa oferita de stalinism. Si, in timp de cateva decenii, succesul modelului economic american, succesul modelului diplomatic si etic reprezentat de America vor convinge lumea sa graviteze in directia justa. Va fi o competitie lunga, frustranta insa daca mentinem pana la sfarsit o presiune constanta, cavalerul sovietic va muri in propria armura. Si a functionat genial.
Insa din punct de vedere politic, aripa stanga a Partidului Democrat si aripa dreapta a Partidului Republican au format un consens al elitelor in jurul politicii de containment (o competitie esential politica, care fara a fi o lupta militara cu Uniunea Sovietica totusi nu era nici o formula de conciliatorism in fata Sovieticilor) care a functionat aproape fara fisura timp de 50 de ani.
A fost o constructie politica remarcabila. Astazi avem nevoie de un nou consens al elitelor asupra fundamentelor politicii externe americane. Dar nu ne aflam deloc aproape. Pentru o vreme, dupa 11 septembrie a existat un pact al elitelor construit pe ideea falsa ca America este dominanta si ca isi poate utiliza puterea unipolara pentru a transforma lumea. Elitele raman astazi polarizate: neoconservatorii domina Partidul Republican iar democratii nu reusesc sa depaseasca nostalgia wilsoniana a anilor 90. Un nou consens bipartizan este critic in formularea unei strategii pe termen lung care sa ofere predictibilitate si stabilitate atunci cand vorbim de rolul SUA in lume. Aceasta va fi o provocare majora pentru SUA in urmatorii 10 ani.
* expert in probleme transatlatice la German Council on Foreign Relations (Berlin)