Pe aceeași temă
Fiind o facilitate care se încadrează în categoria ajutoarelor de stat, lansarea acesteia a necesitat aprobarea Comisiei Europeane care, recent, a autorizat prelungirea valabilităţii schemei de asigurare a riscurilor temporar non-piaţă până la 31 decembrie 2021. Iniţial facilitatea a fost valabilă până la 31 decembrie 2016.
"Având în vedere faptul că oferta standard a asiguratorilor privaţi de creanţe nu acoperă integral nevoile de asigurare ale IMM-urilor exportatoare române, în special a celor de talie foarte mică, EximBank a întreprins demersurile pentru a prelungi valabilitatea acestei scheme de ajutor de stat pentru a oferi întreprinzătorilor locali încă un instrument care să le asigure un grad ridicat de confort în derularea afacerilor cu parteneri externi. Din acest an au fost flexibilizate şi condiţiile de asigurare pe termen scurt şi putem asigura riscurile comerciale şi politice atât impreuna, cât şi separat, ceea ce sperăm că ne va permite să susţinem cât mai multe companii locale, mai ales că schema are un buget total de aproape 8 milioane de euro", a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.
Acest tip de asigurare este destinat IMM-urilor cu o cifră anuală de afaceri la export mai mică de 2 milioane de euro şi exportatorilor (IMM şi companii mari) care realizează livrări către un singur debitor, în cazul în care perioada de expunere la risc (perioada de fabricaţie plus perioada de credit comercial) este mai mare de 181 de zile.
Asigurarea EximBank acoperă 85% din pierderile înregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale şi politice, iar perioada de expunere la risc este de maximum 2 ani. EximBank asigura o calitate a acoperirii corespunzătoare standardelor pieţei, respectiv acoperă numai riscurile justificate din punct de vedere economic, nefiind acceptată acoperirea cumpărătorilor cu întârzieri la plată.
În calitate de Export Credit Agency (ECA) în România, EximBank a dezvoltat şi oferă în numele şi contul statului român produse de asigurare – care protejează încasările exportatorilor împotriva riscurilor asociate partenerilor externi şi a riscurilor asociate ţării de destinaţie şi facilitează accesul la produsele de finanţare, putând fi cesionate în favoarea băncilor finanţatoare, pentru completarea mix-lui de garanţii:
– Poliţa de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piaţă şi riscuri temporar non-piaţă;
– Poliţa de asigurare a creditelor de export pe termen mediu şi lung;
– Poliţa de asigurare a investiţiilor româneşti de capital în străinătate;
– Poliţa de asigurare a creditului cumpărător.
Banca poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pieţele internaţionale, atât din Uniunea Europeană cât şi din spaţiul extracomunitar: Europa non-EU (Moldova, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Hertegovina, Turcia), Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Centrală şi Latină.
Comunicat de presă