Experții Consiliului Europei critică modificările lui Pleșoianu și Nicolae la legea ONG-urilor

Dora Vulcan | 13.12.2017

Modificarile la legea ONG-urilor initiate in Parlament de social-democratii Liviu Plesoianu si Serban Nicolae sunt aspru criticate de expertii in drept ONG ai Consiliului Europei, care sustin ca ele incalca standardele internationale asumate de Romania si trebuie retrase.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Sfatuiesc autoritatile romane, si in special pe parlamentarii romani, sa ia cat mai curand in considerare concluziile acestei opinii si sa faca un pas inapoi de la acest text (modificarile propuse pentru OG26/2000 prin L140/2017 - n.red.), pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale si a statului de drept", a declarat Cyril Richie, presedintele Consiliului expertilor in dreptul ONG, conform unui comunicat remis miercuri Ziare.com.

 

Consiliul expertilor in dreptul ONG este o institutie parte a Conferintei organizatiilor internationale neguvernamentale a Consiliului Europei.

 

In opinia data publicitatii se arata ca adoptarea modificarilor propuse de cei doi parlamentari PSD "ar slabi foarte serios capacitatea ONG-urilor de a contribui la politicile guvernamentale, de a furniza servicii si de a satisface nevoile oamenilor".

 

De asemenea, modificarile incalca standardele impuse de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si recomandarile Comisiei de la Venetia cu privire la libertatea de asociere, arata sursa citata.

 

Expertii europeni mai subliniaza ca jurisprudenta CEDO "invalideaza modificarile vizand dizolvarea in 30 de zile a organizatiilor" si pe de alta parte "este neclar cum aceste modificari raspund unei nevoi a populatiei".

 

"Opinia este preluata deja intr-un mesaj public de ingrijorare si de Civil Society Europe. Aceasta alianta de 27 de retele internationale europene de ONG-uri solicita si Comisiei si Parlamentului European sa analizeze situatia din Romania si sa ia masurile necesare", se mai arata in comunicatul citat.

 

Propunerea controversata a fost adoptata tacit in Senat si a ajuns la Camera Deputatilor, decizionala.

 

Conferinta organizatiilor internationale neguvernamentale a Consiliului Europei este o institutie fondata in 2005 si reuneste peste 300 de organizatii neguvernamentale internationale acreditate la Consiliul Europei.

 

"Ea formeaza cel de-al patrulea pilon al dialogului din Consiliul Europei, alaturi de Comitetul de Ministri, Adunarea Parlamentara si Congresul Autoritatilor Locale si Regionale. Prin statutul sau, Conferinta implica organizatiile membre in activitati interguvernamentale si incurajeaza dialogul cu privire la provocarile din societate", se arata in comunicatul citat.

 

Consiliul expertilor in dreptul ONG este un organism al Conferintei care lucreaza pentru a crea un mediu propiece pentru ONG-uri. Consiliul analizeaza legislatia nationala din materie si implementarea ei, oferind expertiza pentru a alinia aceasta legislatie la standardele Consiliului Europei si bunele practici europene, mai precizeaza sursa citata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22