Pe aceeași temă
Expert Forum (EFOR) a lansat studiul “Tinerete fara Batranete. Pensiile romanilor in 2040”, dedicat problemei sistemului de pensii de stat din Romania. EFOR propune o analiza si cateva posibile solutii pentru o serie de intrebari esentiale, precum: “Ce se va intampla cu pensiile daca se mentin politicile actuale?”.
“Romanii, in special cei nascuti dupa 1968, se tem ca pensia de la stat nu le va asigura un nivel decent al veniturilor”, se arata intr-un comunicat EFOR.
“Cei tineri sunt preocupati de povara fiscala exagerata daca vor trebui sa sustina financiar sistemul dezechilibrat de pensii”, mai arata sursa citata.
Astfel, EFOR propune cateva scenarii:
-
Ce se va intampla cu pensiile daca se mentin politicile actuale?
-
Care e marimea impactului negativ pe care il pot produce politici de limitare sau destructurare a pilonului II (pensiile administrate privat)?
- Cum pot politicile de ocupare ameliora valoarea pensiilor dupa 2030 si situatia financiara a fondului
Analiza celor trei puncte propune cateva solutii, dupa cum urmeaza:
1) Solutia cea mai buna pentru echilibrarea sistemului depaseste politicile privind pensiile, venind din zona pietei muncii - cresterea gradului de ocupare a populatiei active. Este nevoie de un numar net de 625,000 de locuri de munca noi sau aduse la suprafata din economia informala in urmatorii 10-12 ani ca deficitul fondului public sa ajunga la 0,27% din PIB in 2040.
2) Este contraproductiv sa se intervina asupra pilonului II de pensii - rezultatele sunt slabe sau se obtine o reducere puternica a deficitului cu pretul reducerii pensiei medii la un sfert din salariul mediu in 2040. Mai mult reducerea contributiilor la pilonul II sau nationalizarea acestora va reduce semnificativ nivelul economisirii interne cu efecte negative semnificative in ceea ce priveste sustinerea creditarii pentru sectorul privat, avand in vedere ca efectul de de-multiplicare financiara, amorsat de criza economica din anii 2007-2009, va continua pentru un anumit numar de ani si fluxurile straine de capital vor fi tot mai volatile.
3) Situatia pensiilor, in conditiile actuale, fara politici de ocupare adecvate, poate fi critica in urmatorii 3-4 ani – avem de-a face cu un echilibru fragil, mai ales in contextul tintelor de deficit bugetar tot mai ambitioase. De aceea este important ca imediat – chiar din 2015 – sa se adopte politici eficiente de crestere a colectarii si de reducere a evaziunii, care sunt mai simplu de adoptat si implementat. De asemenea este foarte important ca dupa reducerea semnificativa a CAS sa nu se adopte alte masuri pripite de crestere a pensiilor sau de crestere a numarului de pensionari prin mecanismul pensionarii anticipate.