Pe aceeași temă
Grupuri de extremiști și indivizi asociați cu acestea, inclusiv persoane care au participat la Asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie, s-au folosit de platformele social media, criptomonede și alte metode și au profitat de breșe din legislația americană pentru a aduna aproximativ 1,5 milioane de dolari în ultimul an, relatează The Guardian.
În cadrul a două studii recente a fost cercetată finanțarea extremiștilor din SUA– Global Disinformation Index și Southern Poverty Law Center au studiat amenințarea în creștere a grupărilor de extremă dreaptă și au concluzionat că aceste organizații se finanțează prin metode specifice – evită plata taxelor și obțin bani care sunt apoi dificil de urmărit cu ajutorul noilor tehnologii.
Grupurile Oath Keepers și Proud Boys, dar și alte organizații anti-imigranți sau de susținători ai supremației albilor se finanțează astfel cu ajutorul platformelor de streaming și prin donații de criptomonede pe care le primesc în numele unor organizații „fantomă” pe care le înregistrează drept organizații caritabile sau non-profit și pentru care solicită scutire de taxe.
Conform unui studiu realizat între 15 aprilie 2020 și începutul lunii februarie 2021, extremiștii au folosit platforma de streaming Dlive, care permite donații în formă de criptomonede, pentru a strânge 866.700 de dolari – „faptul că astfel de grupuri și organizații pot să strângă zeci de mii de dolari pe lună cu ajutorul noilor tehnologii și unui număr mic de donatori ar trebui să ne pună pe gânduri”, spune Megan Squire, una dintre inițiatoarele studiului.
Organizații care au ca scop „răsturnarea guvernului” sunt scutite de taxe de guvernul SUA
De altfel, în jur de 44% dintre grupurile studiate au beneficiat de scutiri de taxe din partea IRS-ului – în acest fel, de exemplu, Stewart Rhodes, fondatorul organizației Oath Keepers, s-a folosit de o fundație pe care a fondat-o anterior și a înregistrat-o la IRS pentru a obține scutiri de taxe. Prin Oath Keepers Educational Foundation, Rhodes a obținut fonduri din donații solicitate printr-un podcast de teorii ale conspirației.
Fondatorul Global Disinformation Index, Daniel Rogers, spune că majoritatea acestor organizații care au ca scop „răsturnarea guvernului Statelor Unite”, solicită și primesc scutiri de taxe din partea statului american după ce se înregistrează ca organizații caritabile sau de ajutorare socială.
De acum însă va fi ceva mai dificil pentru extremiști să exploateze slăbiciuni ale legislației americane pentru a se finanța, având în vedere numărul mare de investigații asupra atacului din 6 ianuarie.
Cel puțin 24 de persoane puse sub acuzare pentru rolul lor în Asaltul asupra Capitoliului, printre care 8 membri ai Proud Boys, au folosit un site de crowdfunding creștin pentru a strânge aproape un sfert de milion de dolari. Mai mult, cu ajutorul legislației și statutului de „scutit de taxe”, organizațiile extremiste au acces automat la o serie de instrumente de strâns bani, inclusiv donații prin platforme sociale.
În ultimele luni, grupurile extremiste au încercat să își optimizeze schemele prin care obțineau bani în situația în care autoritățile americane au început investigațiile împotriva celor care au atacat Capitoliul.
Atunci când astfel de grupuri clandestine acționează sub presiune sau stres, ele tind să își schimb strategiile, spun experții. În aceste momente, grupările de extremă dreapta din SUA sunt afectate și de investigațiile în curs, dar și de încercările tot mai accentuat ale platformelor de social media tradiționale de a elimina elementele de neofascism și extremă dreapta.
Unele organizații au trecut de la solicitarea de donații în bitcoin la donații în monero, o criptomonedă mai nouă care este mult mai greu de urmărit de către autorități. USA Today scrie că unele grupuri extremiste încearcă să se întoarcă și la metodele clasice de finanțare – vânzarea de tricouri, șepci și alte obiecte inscripționate cu mesaje sau simboluri ale extremei drepte, în contextul în care donațiile în criptomonede pe social media sau pe platforme de streaming sunt din ce în ce mai atent verificate de autorități.