Extrema dreapta castiga teren in 10 state UE

Fara Autor | 08.06.2009

Pe aceeași temă

Extrema dreapta este pe val in intreaga Europa, obtinand mandate de europarlamentar in 10 state membre. Fata de alegerile trecute, partidele de extrema dreapta au castigat 8 noi locuri in Parlamentul European, ca urmare a rezultatelor foarte bune din tari ca Austria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Romania si Marea Britanie, potrivit Euobserver. In acelasi timp, extremistii au inregistrat rezultate slabe in Belgia si Franta, iar in Polonia au ratat complet scaunele de europarlamentar.



"Cresterea extremei drepte este un semn rau, legat in mod cert de criza economica. "Este un rezultat previzibil al crizei financiare si implicatiilor ei sociale", spune Gerry Gable, editor al revistei anti-fasciste Searchlight, din Marea Britanie, citat de ziare.com.



Europa, pe mainile extremistilor



Olanda s-a transformat in varful de lance al extremistilor, cu 4 locuri in PE pentru gruparea anti-imigranta si anti-islamica, Partidul pentru Liberate.

Partidul cu acelasi nume din Austria a reusit sa obtina 2 locuri, fata de unul singur, la alegerile din 2004, castigand 13,4 % din totalul voturilor. Partidul austriac BVO, tot de extrema dreapta, nu a castigat dreptul de reprezentare la Bruxelles, insa cu cele 4,6 procente obtinute contureaza un bilant ingrijorator pentru Austria: 18% in total, pentru extrema dreapta.

Partidul Jobbik, fondatorul gruparii paramilitare Garda Ungariei, a castigat 3 locuri in PE, cu 15% din voturi.

In Danemarca, partidul Popular Danez a castigat doua locuri, fata de doar unul la alegerile trecute.

Finlanda a oferit Europei primul deputat extremist, membru al partidului Perussuomalaiset.

Partidul Romania Mare a castigat 2 locuri anul acesta, dupa ce in 2007 nu a obtinut nici unul.

Partidul grecesc LAOS, condus de jurnalistul radical Georgios Karatzaferis si-a dublat reprezentarea de la unul la doi reprezentanti la Bruxelles, obtinand aproapre 7% din voturi.

In Italia, partidul anti-imigranti Liga Nordului a obtinut 8 locuri, fata de 4 la ultimele alegeri. Situatia partidelor extremiste italienei este greu de evaluat, dupa ce alte doua partide post si neo fasciste, conduse Gianfanco Fini si Alessandra Mussolini, au fuzionat anul acesta cu gruparea condusa de Silvio Berlusconi.

Frontul National francez a pierdut 4 locuri, din cele 7 obtinute la alegerile trecute, in timp ce partidul Libertas a ramas cu un singur deputat european, din cei trei.




Esecuri ale extremistilor dezbinati




"Frontul National din Franta a fost invins, din cauza partidului de guvernamant care a adoptat unele din ideile lor si din cauza lui Le Pen, care exagerat si a acumulat prea multe condamnari", spune Gable.

La fel s-a intamplat si in Belgia, unde partidul separatist Vlaams Belang a pierdut unul din cele 3 locuri detinute, in timp ce partidul populist de extrema dreapta Lijst Dedecker a castigat unul.

Extrema dreapta poloneza a inregistrat ce mai mare esec anul acesta, nici unul din cele doua partide radicale nereusind sa trimita vreun deputat la Bruxelles.

Partidul extremist anti-minoritar Ataka din Bulgaria a pierdut un loc, din cele doua detinute pana acum, iar grupul LNNK din Letonia a pierdut 3.




Un nazist in Parlamentul European




In Marea Britanie, desi numaratoarea voturilor inca nu s-a incheiat, rezultatele preliminare arata ca nationalistii britanici (BNP) vor avea cel putin un loc in Parlamentul European.

"Este foarte dezamagitor ca au reusit sa castige locuri in PE si mai sunt inca voturi de numarat", spune Gerry Gable.

Candidatul Andrew Brons este "un personaj foarte dubios si un activist nazist condamnat pentru ultraj impotriva unu politist de culoare", adauga acesta.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22