Facultatea de Drept Babeș Bolyai despre OUG 7: destinată vremelnicilor cu funcții de conducere

Redactia | 27.02.2019

Profesorii Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se declară solidari cu magistrații și spun că singura soluție este "abrogarea neîntârziată" a OUG 7.

Pe aceeași temă

Profesorii Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai se declară solidari cu magistrații și apreciază că singura soluție este "abrogarea neîntârziată" a OUG 7.

Profesorii de la facultatea de Drept din Cluj avertizează că aceste noi modificări "creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu funcționarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deținătorii vremelnici ai unor funcții de conducere și să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor în legătură cu instrumentarea unor cauze".


Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai își exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare și la unele dintre dispozițiile recentei Ordonanțe de Urgență 7, apreciind că aduce atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar.


Ce spun profesorii de la Drept:

  • prevederile prin care se încearcă scoaterea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general (art. 14 pct. 4 din Ordonanță), aducându-se atingere principiului constituțional al controlului ierarhic ce guvernează activitatea Ministerului Public;

  • dispozițiile lipsite de previzibilitate referitoare la excluderea din magistratură pe motivul neîndeplinirii condiției privind buna reputație, dacă se apreciază că nu se impune menținerea în funcție;

  • lipsirea secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de prerogativa avizării propunerilor de numire în funcțiile de conducere de la vârful ierarhiei Ministerului Public și conferirea acestei prerogative Plenului CSM, în cadrul căruia procurorii reprezintă o minoritate; prevederea potrivit căreia funcțiile de conducere în Ministerul Public pot fi exercitate și de către judecători care au exercitat cândva funcția de procuror, contrar principiului separării carierelor judiciare.

  • riscul producerii unor blocaje instituționale prin aplicarea dispozițiilor art. 17 din Ordonanță, care prevăd încetarea tuturor detașărilor în funcții de conducere în cadrul structurilor de vârf ale Ministerului public în termen de 45 de zile, interval în care nu este tehnic posibilă derularea unor proceduri de concurs pentru ocuparea respectivelor poziții".


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22