Falși fizicieni implicați în tratarea bolnavilor de cancer. Printre ei, un inginer mecanic

Redactia | 13.02.2019

Colegiul Fizicienilor Medicali din România a dezvăluit opt cazuri în care persoane neinstruite corespunzător practicau profesia de fizician medical în sistemul de sănătate din România.

Pe aceeași temă

Fără noţiuni temeinice de fizică şi cu o pregătire ştiinţifică necorespunzătoare, aceştia lucrau ilegal în spitale şi clinici private din Capitală şi din ţară şi puneau în pericol sănătatea pacienţilor, scrie site-ul Digi 24 care a documentat cazul.

Printre atribuţiile şi responsabilităţile fizicianului medical se numără calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea calității aparaturii de radioterapie.

„În cadrul Colegiului Fizicienilor Medicali au solicitat înscrierea în calitate de membru, pentru a induce în eroare, să spunem, autoritățile competente, un număr de 3-4 persoane, dar din statisticile noastre, am depistat un număr de opt persoane care practică profesia de fizician medical fără o pregătire în fizică medicală, cu toate că legea le explică foarte clar care sunt procedurile de recunoaștere a unei diplome. Dacă este obținută în alt domeniu decât fizica medicală, dumnealor nu au parcurs pașii respectivi și au obținut acreditări fie cu complicitatea unor angajați ai unor instituții publice în care și-au fluturat hârtiile pe la diverși angajatori, au practicat profesia sau practică în continuare profesia de fizician medical, fie că este inginer mecanic, chimist, inginer, bioinginer”, a declarat la Digi24 Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România. El a atras atenția că există chiar persoane din străinătate care au venit și în cazul cărora „nu avem o recunoaștere clară din partea autorităților statului, în care să spună: da, poate să practice această profesie sau nu”.

Cel puțin șapte dintre cei opt fizicieni medicali care nu au pregătirea corespunzătoare, care au fost identificați de Colegiul Fizicienilor Medicali din România, practică această meserie și în prezent, a spus Marin Bodale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22