„Famiglia“ Consiliul General al Capitalei, mai puternică decât guvernul și partidele

Silvia Simion | 02.12.2015

Ce resorturi au acționat asupra liberalilor în așa fel încât să se dea de trei ori peste cap pentru a prelua funcția de primar general interimar, după ce acum două luni fugeau de ea ca dracul de tămâie, n-o să aflăm niciodată din gura lor. Omerta e în vigoare. Ceva ciudat s-a întâmplat, totuși, și s-ar putea să aibă legătură cu căderea guvernului Ponta.

Pe aceeași temă

 

 

În Consiliul General al Municipiului București, PNL și PSD nu mai sunt în opoziție din 2007. Și-au creat o rețea solidă de alianțe, inclusiv prin căsătorii, care nu poate fi destructurată de niciun lider de partid. Consilierii generali sunt un fel de stat în stat chiar în propriile formațiuni politice, iar întocmirea listelor cu candidați cu mult înaintea alegerilor locale e mai degrabă o tocmire dură. Cine și pe ce loc intră se aranjează interpartinic, antamându-se până și viitorii lideri de grup din Consiliul General. Orice proiect adus pe ordinea de zi se negociază la bucată și chiar la tarif. Cine-și imaginează că vreun independent ar avea vreo șansă de a-și impune vreodată măcar un singur proiect în această castă este cel puțin naiv. Partidele mari nu sunt dispuse să renunțe la aceste practici, chiar dacă au pă­rut speriate după manifestările provocate de Colectiv. Imaginea devine limpede, mai ales după felul în care a fost tratată ocazia de a ocu­pa, fie și temporar, funcția de primar ge­neral, vacantă doar pe durata arestului pre­ventiv al lui Sorin Oprescu.

 

La momentul arestării primarului general, PNL avea un viceprimar, în persoana lui Cor­nel Pieptea. De frică să nu fie votat de către co­legii săi primar general interimar, Pieptea și-a dat demisia din funcție, iar în locul lui a fost ales viceprimar un consilier UNPR – Ște­fă­nel Dan Marin, dar numai pentru câteva mi­nute, atâtea câte erau necesare pentru ale­ge­rea aceleiași persoane ca primar general. A do­ua zi, Cornel Pieptea era, din nou, ales vice­primar, exact pe locul pe care-l eliberase pen­tru consilierul UNPR. Toate aceste manevre au fost făcute în zilele de 14 și 15 septembrie, mână-n mână, de consilierii PNL (25 la nu­măr) și PSD (10), care dețin majoritatea lejeră a Consiliului (cu 55 de consilieri).

 

Ce s-a întâmplat în intervalul 15 septembrie-26 noiembrie? Pe 4 noiembrie demisionează pre­mierul Victor Ponta. Pe 6 noiembrie, RADET anunță că sistează apa caldă și căldura în­ce­pând din aceeași zi, aruncând vina pe ELCEN, furnizorul de agent termic pentru RADET. ELCEN neagă informația.

 

Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, este șeful direcţiei de privatizări a companiilor din energie din Mi­nisterul Economiei, care a demisionat din această funcție în ianuarie 2015, fără să ex­pli­ce motivele. Dumitraşcu a negociat şi semnat din partea statului român memorandumul cu grupul Rompetrol, controlat de compania pe­trolieră KazMunaiGaz. În locul lui, a fost numit Bogdan Stănescu, un consilier al vicegu­ver­na­to­rului BNR Bogdan Olteanu, fost lider mar­cant al PNL.

 

Director general al RADET a fost, până în 21 septembrie 2015, Gabriel Tănase. În această poziție a venit după ce a demisionat, în 2014, din Consiliul General, ca urmare a unei ho­tă­râri definitive de incompatibilitate. N-ar mai fi avut voie să ocupe nicio funcție timp de trei ani, dar nimeni dintre consilierii PNL sau PSD nu a suflat o vorbă. Directorul general al RADET este numit de Consiliul de Administrație, care la rândul său este numit de Consiliul General. Gabriel Tănase este, din septembrie, consilier al noului director general al RADET, dar mai are două calități: una - cea de cumnat cu Cris­tian Olteanu, liderul grupului de consilieri generali ai PNL și președintele filialei Sector 5; a doua – cea de vicepreședinte al organizației PNL Sector 5.

 

La o săptămână după anunțul care i-a șocat pe bucureșteni că vor rămâne fără căldură și apă caldă, pe 13 noiembrie, Gabriel Dumi­traș­cu, președintele Consiliului de Administrație RADET, revine cu același anunț, de asemenea contrazis de către ELCEN, dar și de către pri­ma­rul general interimar. Acesta explică frust că e vorba despre un joc politic al celor de la PNL și PSD, „care chițăie de foame“ și că, de fapt, RADET nu are buget aprobat de către Con­siliul General exact din cauza celor două grupuri de consilieri. Cum de niciunul dintre acești cunoscători ai situației RADET nu a vorbit?

 

A doua zi, pe 14 noiembrie, hop și Teodor Ata­nasiu cu o declarație prin care cere primarului interimar al Capitalei să convoace de urgenţă Consiliul General pentru a aproba bugetul RADET pentru anul 2015, „pentru ca la ro­bi­netele bucureştenilor să curgă apă caldă, iar în caloriferele lor să vină căldură“. Atanasiu, care e și copreședinte al PNL București, ame­nința că, în caz contrar, PNL va face de­mer­surile necesare pentru crearea unei majorităţi şi schimbarea primarului interimar.

 

Zece zile mai târziu, pe 24 noiembrie, pri­ma­rul general interimar, Ștefănel Dan Marin, era scos în șuturi din funcția în care fusese ales „en fanfare“ de către PNL și PSD cu numai do­uă luni în urmă. Motivul demiterii? Nu a pro­movat bugetul RADET pe ordinea de zi a Consiliului. Surpriza vine însă de pe site-ul Primăriei, unde se arată că bugetul RADET pen­tru anul 2015 a fost aprobat de către Con­siliul de Administrație al regiei la data de 20 noiembrie 2015. Deci, nu la începutul anului, ci la sfârșitul lui. Consilierii știau toți acest lu­cru, așa cum știau că este imposibil ca o re­gie de care depinde Bucureștiul nu poate func­țio­na 11 luni din an fără buget. De ce se fac ast­fel de jocuri și cât se câștigă din ele nu vom afla. Noi contăm doar când mergem la vot.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22