Pe aceeași temă
Potrivit unei postări a europarlamentarului Cristian Preda, familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia și a jurnalistului slovac, Jan Kuciak, uciși fiindcă dezvăluiau acte de corupție, cer Consiliului UE s-o numească pe Laura Codruța Kovesi în funcția de șefă a Parchetului European
„Colapsul statului de drept în țările noastre, Malta și Slovacia, a condus la uciderea unor membri ai familiilor noastre, Daphne Caruana Galizia și Ján Kuciak. (...) Cere Consiliului să aleagă cel mai curajos și mai distins candidat pentru această funcție, o femeie făcută din același aluat ca Daphne și Ján: Laura Codruța Kövesi”, se arată în scrisoarea semnată de Jozef Kuciak și familia sa, Peter, Matthew, Andrew și Paul Caruana Galizia.
„Doamna Kövesi este cel mai calificat candidat și s-a arătat dispusă să pună sub acuzare atunci când toate celelalte instituții dintr-un stat membru nu au reușit să acționeze, un test la care niciun alt candidat nu a fost supus, cu atât mai puțin să-l treacă. UE nu mai poate presupune că statele membre vor garanta domnia legii și vor lupta împotriva corupției de bună voie”, se mai arată în scrisoare.
Autorii îi amintesc secretarului general al Consiliului UE că de Ziua internaţională a încheierii impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor instituţia pe care o reprezintă a afirmat că impunitatea care se manifestă prea des în cazul atacurilor asupra presei încurajează noi violenţe împotriva jurnaliştilor. Dar, observă ei, este vorba şi despre un eşec de a urmări în justiţie infracţiunile pe care jurnaliştii le expun care, la rândul său, duce la un eşec în a preveni uciderea lor.
„În numirea primului şef al EPPO, Consiliul trebuie să facă acum o alegere care să dea semnificaţie declaraţiei sale sau să şi-o retragă. Facem apel la Consiliu să aleagă cea mai curajoasă şi cea mai eminentă candidată pentru această funcţie, o femeie făcută din acelaşi aluat ca Daphne şi Jan: Laura Codruţa Kovesi", se menţionează în scrisoare. Potrivit textului citat, Laura Codruţa Kovesi "este candidatul cel mai calificat şi s-a arătat dispusă să treacă la inculpări când toate celelalte instituţii dintr-un stat membru au eşuat, un test la care niciun alt candidat nu a fost supus, darămite să-l fi trecut".
UE nu mai poate presupune că statele membre vor garanta statul de drept şi vor lupta de bună voie împotriva corupţiei, cred autorii scrisorii. Ei atrag atenţia că Daphne Galizia şi Jan Kuciak au cerut în numeroase rânduri ca infractorii pe care îi anchetau să fie puşi sub acuzare. Cei mai mulţi, iar în cazul lui Daphne, toţi au rămas în libertate, afirmă familiile jurnaliştilor ucişi. "Imunitatea de facto i-a încurajat pe asasinii lor, care operau în cadrul unor reţele transfrontaliere care ar urma să intre sub mandatul EPPO. Dna Kovesi ştie ce este necesar pentru a preveni şi mai multe crime asupra unor jurnalişti care investighează corupţia, spălarea de bani şi frauda fiscală gravă", se menţionează în scrisoare.
"Ştim că candidaturile devin piese într-un joc politic între statele membre, dar spălarea de bani şi corupţia autorităţilor naţionale sunt o chestiune gravă de securitate transfrontalieră care nu poate deveni subiect de compromis politic. România se opune candidaturii dnei Kovesi şi face lobby pentru un alt candidat. Să alegeţi un alt candidat în afară de dna Kovesi ar da un semnal cetăţenilor europeni că UE pune pe primul plan un fals simţ al armoniei în detrimentul protejării drepturilor lor fundamentale. Să o alegeţi pe dna Kovesi ar transmite că nu există loc pentru compromis în lupta mortală împotriva corupţiei", se mai menţionează în scrisoarea comună.
Cele două familii precizează că sunt "victime ale rezultatului eşecului luptei împotriva corupţiei: bombe şi gloanţe în cap". "Facem apel la Consiliu să protejeze şi să întărească oameni curajoşi ca soţia şi mama noastră, ca fiul şi fratele nostru, şi, într-adevăr, oameni ca însăşi dna Kovesi. PE a stabilit că dna Kovesi are cele mai bune calificări pentru a conduce EPPO. O comisie independentă a plasat-o pe primul loc. Ea are sprijinul nostru şi sperăm să putem conta şi pe al dvs", mai pledează scrisoarea adresată Consiliului UE.