Pe aceeași temă
Activitatea infracţională a lui Bogdan Olteanu a început în iulie 2008, când i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi analize şi sondaje de opinie de zeci de mii de euro şi s-a încheiat în noiembrie 2008, când a primit ultimul serviciu electoral, dar în 2016 au fost făcute noi acte procedurale, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-au luat măsuri asiguratorii, astfel că nu se poate pune problema stingerii acţiunii penale prin prescripţie, arată procurorii în rechizitoriu, transmite News.ro.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor fiind acuzat că în 2008, pentru a interveni la premier să îl numească pe Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral pentru candidatura sa la alegerile parlamentare din 2008, constând în servicii de marketing şi consultanţă.
Anchetatorii arată, în rechizitoriu, că activitatea infracţională a lui Bogdan Olteanu a început în iulie 2008, când a cerut banii de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu petnru a-şi trafica influenţa, şi s-a încheiat în noiembrie 2008, când a primit ultimul serviciu electoral.
”Infracţiunea s-a consumat la data de 31.07.2008, când a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu şi (...) la baza (...) din localitatea Crişan, prilej cu care inculpatul i-a cerut lui (...) suma de 1 milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului (...) în vederea numirii lui (...) pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în acelaşi sens, inculpatul a acceptat şi promisiunea lui (... ) de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie”, au scris procurorii în rechizitoriu.
Ulterior, activitatea infracţională a continuat când Bogdan Olteanu a primit de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, un milion de euro, într-o zi din intervalul 31 octombrie -7 noiembrie 2008, la sediul PNL şi servicii electorale - analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul 1, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar - în perioada august - noiembrie 2008.
"Momentul epuizării activităţii infracţionale este dat de prestarea ultimului serviciu electoral, imediat anterior alegerilor parlamentare din data de 30 noiembrie 2008”, notează anchetatorii în actul de sesizare a instanţei.
Procurorii explică, în documentul citat, de ce faptele lui Bogdan Olteanu nu se prescriu în 2016, când se împlinesc opt ani de la momentul comiterii faptelor. Aceştia arată că, din "analiza realizată de judecătorii de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cuprinsul încheierii din 11 august 2016”, rezultă că infracţiunea imputată lui Bogdan Olteanu este sancţionată în actuala reglementare cu pedeapsa închisorii mai mare de cinci ani, dar care nu depăşeşte 10 ani, aplicându-se termenul general de prescripţie prevăzut de Codul penal, respectiv opt ani, care curge „de la data săvârşirii infracţiunii”.
"Deşi infracţiunea s-a consumat în momentul realizării primei activităţi infracţionale, în modalitatea alternativă a pretinderii folosului injust, respectiv în luna iulie 2008, epuizându-se în luna noiembrie 2008 la momentul realizării celei de a doua activităţi infracţionale, în modalitatea alternativă a primirii, prescripţia răspunderii penale încă nu a intervenit întrucât cursul termenului de prescripţie a fost întrerupt prin îndeplinirea unor acte de procedură în cauză, fiind incidente dispoziţiile art. 155 Cod penal”, arată procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii aduc ca argumente dispoziţiile articolului 155 din Codul penal, potrivit cărora cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, actuala reglementare ”nemaiimpunând condiţia ca respectivele acte să fie comunicate învinuitului sau inculpatului (astfel cum se prevedea în Codul penal anterior) şi, deci, nefiind necesar să fie începută urmărirea penală”.
Potrivit noilor prevederi legale, în sfera actelor care întrerup cursul prescripţiei sunt incluse şi acte de procedură precum citarea ori audierea unui martor, dispunerea unei comisii rogatorii sau emiterea unui mandat de aducere.
Anchetatorii susţin că, în condiţiile în care, după fiecare întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie, iar în cauză, prin ordonanţa din 22 ianuarie 2016, s-a dispus de către procuror disjungerea cauzei din dosarul penal din 2015 şi formarea unui nou dosar cu privire la infracţiunea imputată lui Bogdan Olteanu, în luna iulie 2016 a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a luat măsura reţinerii, „nu se poate pune problema stingerii acţiunii penale prin prescripţie”.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 18 octombrie, în stare de arest la domiciliu, pe Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că a primit, în 2008, un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru a înlesni numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.
Instanţa supremă a dispus, joi, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Olteanu cu controlul judiciar şi l-a obligat, printre altele, să nu părăsească ţara şi să nu comunice cu martorii din dosarul său, respectiv: Ionuţ Adrian Eftime, Ion Ifteni, Octavian Ţurcan, Liviu Mihaiu, Sorin Enache, Gheorghe Teodorescu, Vladimir Sergiu Pasti, Dan Ion Gherguţ, Cecilia Zavaleche, Paul Cononov, Octavian Marius Popa, Attila Korodi, Dan Ştefan Motreanu, Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuţ Vasile Buzelean, Aurelian Bălăuţă şi Tudor Octavian Pop.
Bogdan Olteanu a fost eliberat la începutul lunii septembrie din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu.