Fără doctori de la Academia de Poliție după scandalurile legate de multiple plagiate

Laurentiu Gheorghe | 13.05.2021

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat joi că în urma proiectului de hotărâre privind reorganizarea Academiei de Poliție se vor desființa cele două școli doctorale din cadrul instituției.

Pe aceeași temă

„Am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la nevoia stringentă de profesionalizare a cadrelor (...) Reorganizarea academică înseamnă desființarea celor doua școli doctorale”, a declarat Boda, la finalul ședinței de Guvern.

„Ne-am propus să restabilim moralitatea și etica academică” a mai spus el.

„La nivel de doctorat, intră în lichidare cele două școli doctorale înființată în 1997, cea de drept și cea de ordine și siguranță publică înființată în 2002” a precizat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Există mecanisme legale și instituționale și de altfel sunt in evaluarea CNATDCU o serie de lucrări, 3 au fost declarate plagiat, altele sunt în evaluare. Cu siguranță profesorii care Doamne ferește ar avea teza plagiată, demersurile pe care noi le facem prin lege, veți vedea, nu mai pot preda la Academia de Poliție”, a răspuns Bode, întrebat dacă va lua în calcul o evaluare a tuturor lucrărilor de doctorat obținute la aceste două școli.

„Sunt 717 titluri de doctor...”, a mai spus Bode, întrebat din nou acest lucru.

Cîmpeanu a intervenit și a precizat că „există un cadru legal care precizează foarte clar elementele care se iau în considerare atunci când se solicită evaluarea lucrărilor.”

„Toate școlile doctorale vor fi evaluate conform criteriilor și sigur ca se evaluează un procent de diplome elaborate de acea scoala. Este vorba de evaluarea tuturor domeniilor de doctorat și instituția organizatoare, a spus ministrul Educației.

În octombrie 2020, fostul ministrul al Educației Naționale, Monica Anisie, a anunțat că a decis monitorizarea Academiei de Poliție și că a solicitat Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) să evalueze toate cele 800 de teze realizate în cadrul instituției pentru a vedea dacă sunt sau nu plagiate.

”Am decis monitorizarea acestei Academii de Poliție pentru a vedea ce se întâmplă în cadrul acestei instituții. Am solicitat Consiliului Consultativ, adică am solicitat CNATDCU, să fie evaluate toate tezele de doctorat care au fost realizate la Academia de Poliție, acele peste 800 de teze care au fost realizate în cadrul Academiei, pentru a vedea dacă sunt sau nu sunt plagiate”, a declarat Anisie la B1 TV.

”Vorbim în prima etapă de acele teze de doctorat ale cadrelor didactice de la Academie și după aceea treptat să fie verificate”, a adăugat ea.

"Trebuie să se ia toate măsurile legale care se impun. Adică, odată ce teza a fost considerată ca fiind plagiată, trebuie să se ia şi măsura administrativă în sensul acesta. Aş vrea să vă spun că în momentul în care am preluat mandatul de ministru nu am găsit ca să lucreze de fapt aceste consilii şi a trebuit să operaţionalizez. Nu se întruneau, unele dintre ele nici măcar nu mai aveau membrii desemnaţi. (...) Am operaţionalizat printre altele şi Consiliul de Etică şi Management Universitar şi CNATDCU, tocmai pentru că simţeam nevoia să realizăm acest lucru, de a avea alături aceste consilii consultative pentru minister şi a lua măsuri legale care se impun în situaţia în care se încalcă etica academică", a declarat Anisie.

Fostul ministru a semnat în octombrie 2020 ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională – la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar.

A fost pentru prima oară când un organism de control al Ministerului Educației, mai exact Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), propune retragerea acreditării unor școli doctorale, motivul fiind „încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22