Pe aceeași temă
Candidatura fostul avocat al poporului Gheorghe Iancu a căzut după unele surse în timpul negocierilor PSD-ALDE care au decis să aibă propuneri comune la Camera Deputaților și Senat.
Gheorghe Stan sau „Giani” s-a făcut remarcat pe vremea când era procuror-șef adjunct la Inspecția Judiciară și a declanșat hărțuirea procurorilor care au instrumentat dosare de corupție, precum Laura Codruţa Kovesi, Marius Iacob, George Popovici, Paul Dumitriu, Marius Bulancea şi alţi şefi din DNA.
La sfârșitul anului trecut IJ a declanșat proceduri disciplinare și împotriva procurorilor militari care instrumentează dosarul 10 August.
Stan este considerat în sistemul de justiţie drept omul de încredere al Oanei Schmidt Hăineală, fost preşedinte al CSM şi fost şef al Corpului de control al ministrului Justiţiei Tudorel Toader.
A doua propunere PSD-ALDE este judecătorul Cristian Deliorga, fost procuror, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii și vicepreședeinte al CSM, promovat de Senat.
În prezent, Deliorga este judecător la Curtea de Apel Constanța și un apropiat al Adinei Florea, șefa Secției Speciale. De asemenea, Deliorga este considerat un apropiat al cercurilor de putere locale din jurul lui Sorin Strutinski, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, a ceea ce presa a numit „Republica Mazăre”.
Cristian Deliorga a fost anchetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță. Scăpat de acuzaţiile DNA, Deliorga a trecut în rândul judecătorilor şi s-a retras la Constanţa.
El a fost decorat de fostul președinte Ion Iliescu, în 2004, pentru servicii aduse justiției.
Potrivit unor surse politice, ALDE l-ar fi dorit judecător la CCR pe actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu.
****
Judecătorii cărora le expiră mandatele la CCR sunt Mircea Ştefan Minea (propus de Camera Deputaţilor în perioada PDL), Simona Maya Teodoroiu (propusă de o majoritate PSD din Senat) şi Petre Lăzăroiu (în locul căruia preşedintele Iohannis a desemnat-o deja pe Simina Tănăsescu).
De asemenea, și PNL și USR au venit luni fiecare cu propuneri proprii pentru funcțiile de judecători ai Curții Constituționale (CCR) care urmează să se vacanteze, una din partea Camerei Deputaților, alta din partea Senatului.
Astfel, liberalii îl propun pe deputatul Ioan Cupșa pentru a fi judecător constituțional din partea Camerei Deputaților. Cupșa este avocat și membru în Comisia juridică a Camerei. Pentru funcția de judecător CCR din partea Senatului, PNL îl propune pe senatorul Daniel Fenechiu. Acesta este și el avocat, membru în Comisia juridică a Senatului și este la al doilea mandat de parlamentar. În 2012 a intrat în Legislativ pe listele PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu).
La rândul lor, cei de la USR, îi propun pe Mircea Ursuța și Ștefan Vlad, doi juriști din afara partidului. Ursuța este propus pentru funcția de judecător CCR din partea camerei Deputaților, iar Vlad din partea Senatului. Mircea Ursuța este un avocat care a colaborat cu USR în procesul împotriva companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, este profesor și autor de cărți. În ceea ce-l privește pe Ștefan Vlad, acesta este tot avocat, cu experiență în contencios administrativ.