FBI cere extradarea a trei romani implicati in dosarul mituirii unui ofiter american

Iulian Popescu | 19.12.2015

FBI a extins cercetările în care Dumitru Martin este acuzat că i-a dat mită unui ofiţer al Forţelor Aeriene și cere extrădarea a trei angajaţi ai companiei Polaris Holding, care s-ar putea face vinovați de complicitate la dare de mită.

Pe aceeași temă

 

Dacă vor fi condamnați, românii ar putea primi pâna la 20 de ani de închisoare.

 

Presupuşii complici ai lui Dumitru Martin nu sunt însă de găsit la birourile lor de la firma Polaris, colegii spunând că ei şi-au luat concediu de sărbători, scrie Digi24.

 

Potrivit oficialilor americani, cei trei angajați ai Polaris, Anamaria Cruceru, Constantin Schiller și Marcel Banaga, l-ar fi ajutat pe patronul firmei, Dumitru Martin, să mituiască un ofițer din aviația militară americană.

 

Anchetatorii spun că cei patru români au pus la cale complotul pentru mituirea ofiţerului american în octombrie 2014.

 

Ei încercau să prindă un contract de 12 milioane de dolari pentru baza militară de la Kogălniceanu.

 

În schimbul banilor ar fi trebuit să construiască şi să livreze containere de depozitare.

 

Timp de două luni, românii ar fi încercat să-l convingă pe ofiţerul sub acoperire să accepte un comision de zece la sută din valoarea contractului. Mita urma să fie mascată sub forma unor contracte de consultanţă.

 

„Ca parte a conspiraţiei, acuzaţii au prilejuit transferul a 100.000 de dolari din România către un cont bancar din Statele Unite ale Americii, plată destinată ofiţerului Forţelor Aeriene Americane. Acuzaţii nu ştiau că ofiţerul american colabora cu agenţii federali, iar firma Polaris nu ar fi primit niciun contract”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA, citat de Digi24.

 

În iulie 2015, Dumitru Martin şi subordonaţii săi au depus la Forţele Aeriene ale SUA o ofertă pentru a furniza containerele. Pe 15 septembrie, Dumitru Martin s-a dus la Baza aeriană Travis din Fairfield, California, pentru a semna documentele şi contractele fictive, spun anchetatorii.

 

Dumitru Martin, actionar al Polaris Constanta, unchi al deputatului PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI si acuzat de mituirea unui ofiter din cadrul Fortelor Aeriene (US Air Force) pentru obtinerea unui contract in valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogalniceanu, scrie presa americana, preluata de Mediafax.

 

Eduard Martin, deputat PSD, a fost si el trimis miercuri in judecata, pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in dosarul Radu Mazare - Sorin Strutinsky.

 

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a platit in urma cu trei luni, suma de 100.000 de dolari - ultima transa dintr-o mita in valoare de peste un milion de dolari - unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriana Travis, dar care cooopera cu FBI, potrivit unor documente judiciare (si anume o plangere penala si o declaratie pe propria raspundere a unui agent FBI), facute publice marti.

 

Potrivit acestei declaratii a agentului special Matthew Young, suma de bani ar fi fost oferita ca mita in vederea obtinerii unui contract prin care Polaris sa furnizeze fortelor aeriene americane stationate la baza Mihail Kogalniceanu din Romania, pe o perioada de cinci ani, containere de transport si depozitare. Polaris a virat banii in 19 septembrie, intr-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar acestia au fost retrasi ca proba in 14 octombrie, se mai arata in declaratia citata.

 

Dumitru Martin a fost arestat in urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni si in cadrul careia au fost folositi doi agenti sub acoperire.

 

 

FBI a intrat pe fir şi l-a arestat pe patronul român, iar anchetatorii i-au pus sub acuzare şi pe cei trei angajaţi ai firmei de salubritate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22