Fermierii nu încetează protestele care s-au extins la nivel național. Drumuri și vămi blocate

Redactia | 16.01.2024

Fermierii din mai multe județe au anunțat continuarea protestelor, în ciuda faptului că premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că 99% din doleanțele lor au fost rezolvate.

Pe aceeași temă

Fermierii şi transportatori protestatari susțin că deși doresc să participe activ la discuţiile cu reprezentanţii Guvernului pentru rezolvarea problemelor semnalate, dar că nu vor pleca din stradă până când nu se vor găsi soluţii concrete şi imediate și care să fie și legiferate:

„Fermierii și transportatorii din întreaga țară, reprezentând un număr semnificativ de angajați și lucrători independenți, aduc la cunoștința opiniei publice și a Guvernului prezentul comunicat de presă, în conformitate cu prevederile Legii Dialogului Social nr. 367/2022.

Invocăm recunoștință către Guvern pentru instituirea rapidă a unui mecanism de dialog, conform art. 1 punctele 5 și 6 ale legii sus-menționate, care definesc clar categoriile de angajați și lucrători independenți implicați în aceste proteste.

În conformitate cu prevederile legale, fermierii și transportatorii se încadrează la art. 1 și punctele 5 și 6, respectiv:

Angajat/lucrător - persoana fizică, parte a unui contract individual de muncă ori a unui raport de serviciu, precum şi cea care prestează muncă pentru şi sub autoritatea unui angajator şi beneficiază de drepturile prevăzute de lege, precum şi de prevederile contractelor sau acordurilor colective de muncă aplicabile (adică sunt și angajați, șoferi și tractoriști).

Lucrător independent - persoana care desfăşoară o activitate, meserie sau profesie independentă, are calitatea de asigurat în sistemul public de asigurări sociale şi/sau care nu are calitatea de angajator.

Salutăm eforturile Guvernului de a iniția dialogul social tripartit între angajatori, organizații patronale și autoritățile administrației publice locale și centrale. În acest sens, manifestăm dorința de a participa activ la aceste discuții, subliniind că fermierii și transportatorii prezenți în stradă în această a șaptea zi de protest spontan doresc să fie parte integrantă a procesului de rezolvare a problemelor semnalate Guvernului și autorităților.

Este important de subliniat că, în calitate de fermieri și transportatori, nu ne aflăm aici pentru a negocia, ci pentru a obține soluții și rezolvări la problemele cu care ne confruntăm. Refuzăm ideea că aceste acțiuni ar putea fi interpretate drept negocieri, ci sunt un demers ferm în vederea găsirii unor soluții concrete și imediate.

Reiterăm mulțumirile noastre pentru deschiderea dialogului și ne exprimăm speranța că discuțiile vor conduce la măsuri eficiente pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă ale fermierilor și transportatorilor din România.

Vom continua protestele în mod pașnic și civilizat, dezicându-ne de orice act de vandalism și încălcare a legii. Vom continua până când vom vedea primul act normativ pentru găsirea unor soluții aplicabile pentru rezolvarea a cât mai multor probleme semnalate, soluții pe care nu dorim să le vedem cu impact negativ din punct de vedere economic și social”, se spune în comunicatul protestatarilor remis presei.

Protestele se extind în toată țara

Luni seară, după o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), Marius Micu, a anunțat că multe dintre solicitările fermierilor au fost agreate de ministru. „Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen”, a spus Micu, într-o conferință de presă. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că 99% din solicitările fermierilor ”s-au rezolvat”.

Fermierii din județul Covasna se alătură protestelor din țară. Marți dimineața, zeci de fermieri din zona Târgu Secuiesc au pornit cu utilajele pe DN11 spre Chichiș, circulând cu 10 km/h pe DN 11. Conform surselor noastre, de la ora 10:00 și fermierii din zona Ozun ar urma să se alăture acțiunii. Protestul este unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.

Contactat telefonic, deputatul covăsnean Könczei Csaba ne-a precizat că revendicările fermierilor covăsneni nu diferă față de cele de la  nivel național. „La mine au ajuns niște revendicări și naționale și locale, pe care încerc să le sintetizez. Sunt o groază de revendicări dar, în general, sunt aceleași care au fost puse la nivel național, nu avem revendicări mai speciale din județul Covasna. Am vorbit cu președintele Asociației Crescătorilor de Bovine dacă au ceva special. Ei se organizează ad-hoc pe rețelele de socializare, spontan, nu e nimic stabilit oficial. Au început fermierii germani, iar valul vine de la vest spre est”; ne-a spus deputatul UDMR Covasna Könczei Csaba, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

La rândul său, directorul Direcției Agricole Covasna a declarat că multe dintre revendicările fermierilor sunt întemeiate. Potrivit acestuia, la nivelul județului Covasna sunt înregistrați la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) circa 11.000 de fermieri care beneficiază de subvenții din partea statului.

„Sunt niște revendicări care, într-adevăr, au temei, cele în legătură cu acciza la motorină, asigurări, sunt o serie de probleme care, probabil m în timp își vor găsi soluție. Acum toată lumea cere, nu doar fermierii, ci și profesorii și sănătatea și așa mai departe. În funcție de posibilități, se va rezolva situația. Într-adevăr, e problemă cu produsele agricole din Ucraina, dar probabil că de la nivel național se va găsi și acolo o rezolvare”, a declarat Kozma Béla, directorul Direcției Agricole Covasna.

În Sibiu, după protestul masiv de luni, fermierii se reorganizează pe grupurile din rețelele sociale pentru un nou protest în municipiul Sibiu, pentru miercuri.

”Se face aviz pentru miercuri, pentru același traseu și același interval orar. Putem face ca și ieri sau cei din Mediaș dacă le este mai ușor să facă ceva pe zona lor, la fel și cei de pe zona Avrig”, precizează pe grupul transportatorilor, Elena Nicoleta Răspop.

Zeci de fermieri sătmăreni au ieșit în această dimineață cu utilajele să protesteze, atât la Satu Mare cât și la Carei, relatează PresaSM.

Aceștia s-au adunat pe centurile celor două municipii. Protestul de la Satu Mare a fost anunțat pe paginile de socializare, dar nu are un organizator asumat.

La ora 9, ora anunțată pentru începerea protestului, pe centura Sătmarului erau mai mulți polițiști decât protestatari, susțin jurnaliștii din Satu Mare.

Fermierii prezenți au precizat că își propun să fie un protest pașnic și se așteaptă ca în următoarele ore să li se alăture și transportatorii. Unii fermieri nu au venit singuri, ci și-au adus și copiii la proteste, spunând că guvernul amanetează viitorul acestora prin lipsa măsurilor care să protejeze agricultura autohtonă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara că protestele sunt „îndreptățite”, dar că trebuia început un dialog cu autoritățile.

„Îmi pare rău că s-a pornit un fel de război”, a spus Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului susține că „într-o zi, două” se va ajunge la un acord cu protestatarii. Premierul a afirmat că 99% din solicitările fermierilor s-au rezolvat, iar în privința transportatorilor sunt încă negocieri, inclusiv cu asiguratorii.

Ciolacu a subliniat că a învățat multe din acest conflict și a precizat că „toate aceste lucruri sunt căpușate politic”.

„Ce vă pot spune cu sinceritate, că mă țin genunchii, voi rezolva problemele acestor oameni și a celor care vor avea”, a ținut să sublinieze Marcel Ciolacu.

Printre revendicările fermierilor se numără reducerea prețurilor la RCA, eliminarea accizei la motorină pentru firmele de transport licențiate, eliminarea accizei la motorină, introducerea limitelor de toleranță la cântare, crearea de culoare verzi către vămile României, unde există cea mai mare problemă în momentul de față, datorită afluxului de camioane care vin despre Ucraina.

Și transportatorii cer, printre altele, plafonarea RCA pentru autocamioane la 5.000 de lei şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor de asigurare când un camion nu este în uz, scurtarea timpilor de trecere a frontierei – eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere, alocaţii de cazare/alocaţii de hrană – modificări de limite și de sume neimpozabile, reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22