Pe aceeași temă
Conform acestui proiect, pe lângă mai multe termene până la care trebuie depusă această declarație mai cuprinde și bonificații pentru cei care se încadrează în termenele prevăzute în acest an. Ministerul Finanțelor estimează că aproximativ un milion de contribuabili sunt obligați să completeze acest formular.
Cei care trebuie să depună acest formular unic sunt cei care realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură. În acest mod, sunt puse la un loc formulare D200, D201, D220, D221, D600, D604 și D605.
Pentru acest an, după haosul de la începutul anului, în care declarația 600 a fost obiectul unor critici caustice, se acordă o prelungire a termenului de depunere până la 15 iulie, pentru veniturile realizate în 2017.
De anul viitor, termenul va fi 15 martie, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activității, pentru acele persoane care încep activitatea pe parcursul anului fiscal.
Pentru veniturile realizate in anul 2018 de către persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2018, inclusiv, și data intrării in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, contribuabilii au obligatia efectuarii calculului venitului net aferent anului 2018, stabilit pe baza cotei forfetare de cheltuieli sau in sistem real, determinarii si platii impozitului pentru veniturile aferente anului 2018, pana la data de 15 martie 2019.
Impozitul pe venit datorat este calculat de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, in cazul veniturilor din alte surse pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Plata impozitului anual datorat trebuie efectuata pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a venitului.
Pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art.79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit.
Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.
Daca sunt intrunite ambele conditii, contribuabilul primeste cumulat ambele bonificatii. Valoarea bonificatiei se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, sub rezerva verificarii ulterioare.