Firea, alături de primarii rebeli: Dacă economia duduie, de ce trebuie să se taie de la dezvoltare?

Redactia | 29.01.2019

Primarii din marile orașe de întâlnesc cu Eugen Teodorovici să negocieze bugetele locale, nemulțumiți că nu au fost consultaţi de Guvern în legătură cu proiectul de buget.

Pe aceeași temă

„Bucureştiul contribuie cu 25 la sută la produsul intern brut naţional şi se întoarce foarte puţin la bucureşteni, ceea ce este o mare nedreptate. Susţin toate proiectele din ţară, dar nu am cum să nu susţin, ca primar general, proiectele din Capitală. Potrivit ultimului recensâmânt, suntem 2.200.000 de locuitori, dar potrivit recensâmântului neoficial, dar real, împreună cu studenţii, cu cei care muncesc în Bucureşti, dar nu au buletin de Bucureşti, cu turiştii, suntem aproape 4 milioane de cetăţeni, într-un municipiu cu buget mic, nu de talia unei capitale”, a spus Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, citată de Digi 24.

„Sunt atribuții pe care le are Primăria Capitalei și pe care nu poate să le ducă la îndeplinire fără un buget adecvat. Anul trecut ni s-au tăiat niște bani, am făcut declarații și atunci, dar am spus că poate anul acesta se revine. Din ce am văzut pe surse - nu am avut acces la datele reale ale proiectului de buget, la fel, se vorbește de diminuare, ceea ce ar fi dramatic.unt serviciile publice care reprezintă securitatea cetăţenilor, sunt toate instituţiile oficiale, noi nu putem să întrerupem transportul în comun, livrarea energiei termice, cele 20 de spitale, investiţiile în infrastructură. Sunt convinsă că există soluţii, mai ales că auzim în fiecare seară că ţara este pe plus, bugetul este pe plus, economia duduie. Păi dacă duduie, de ce trebuie să se taie de la dezvoltare?", a continuat edilul.

„Morivul este simplu. Anul trecut am pierdut 28 de milioane de euro din bugetul local în urma prevederilor de la nivel naţional şi nu doresc nici eu şi cred că nici alţi primari de municipii să mai fim văduviţi de resurse financiare, întrucât cele mai importante probleme cu care se confruntă oamenii sunt la nivelul oraşelor. Sunt probleme legate de trafic, probleme legate de siguranţă, probleme legate de locuinţe sociale, probleme legate de parcări. Dacă ne sunt luaţi banii cu ce o să putem face aceste obiective pe care oamenii le aşteaptă? Sper să nu se concretizeze ceea ce s-a anunţat şi să se revină la normalitate, adică la situaţia de dinainte de 2018 sau altfel spus la o cotă de minim 60% din impozitul pe venit alocată administraţiilor locale", a spus primarul din Cluj Napoca, Emil Boc.

„Este un subiect foarte important, discutăm de administrația publică locală din Romînia, care anul trecut a fost lipsită de sume importante de bani. Bugetele anul trecut au fost tăiate cu mai bine de 30%, undeva către 40%. Au fost afectate investițiile și, în multe situații, chiar funcționalitatea primăriilor. În consecință, azi, administrația publică locală este profund subfinanțată. Această eroare făcută anul trecut nu trebuie să se repete anul acesta, nu trebuie să se repete niciodată”, a spus Robert Negoiță, primarul sectorului 3.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22