Firea: Informarea bucureștenilor despre testarea Covid-19 va fi făcută de primăriile de sector

Laurentiu Gheorghe | 14.04.2020

Primăria Capitalei a precizat într-un comunicat de presă că a încheiat un protocol cu Institutul Matei Balș, ASSMB și cele șase primării de sector pentru testarea (screening sistematic) a populației locale

Pe aceeași temă

Conform comunicatului Primăriei Capitalei, în protocol sunt prevăzute în detaliu toate atribuțiile care revin fiecăreia dintre părțile semnatare.

„PMB, ASSMB (Administratia Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucuresti) și primăriile celor 6 sectoare ale Capitalei si-au asumat rolul de a asigura un sprijin logistic actiunii de testare, in timp ce aspectele de ordin stiintific sunt gestionate de Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, institutia medicala care coordoneaza studiul si colaboreaza cu European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) pentru stabilirea modalitatii de esantionare si pentru analiza datelor”, se arata in document.

PMB (prin ASSMB) a cumparat 8.400 de teste pentru antigen SARS CoV-2 si 5.400 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M, in timp ce fiecare primarie de sector a achizitionat cate 1.000 de teste pentru antigen SARS CoV-2 si 1.000 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M, conform sursei citate.

Totodata, „Primaria Capitalei, prin ASSMB, a achizitionat si va pune la dispozitia Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals toate echipamentele de protectie necesare pentru protectia personalului medical si a soferilor (halate chirurgicale, viziere, manusi, masti FFP2, solutii antiseptice, truse de urgenta, materiale necesare activitatii de testare in teren, etc)”.

In fine, PMB adauga ca fiecare primarie de sector va trimite invitatii persoanelor selectate in cadrul esantionului de testare.

In plus, acestea si-au asumat „receptionarea si centralizarea raspunsurilor la invitatia de participare la testare, programarea pe zile/ore a persoanelor care au raspuns afirmativ la invitatie si stabilirea, impreuna cu Politia locala din subordine, a traseului echipei de testare".

Firea vrea mai întâi să-și testeze angajații

Amintim ca, saptamana trecuta, a avut loc sedinta CGMB, in care Firea a obtinut aprobare sa cumpere 3.000 de teste de tip RT-PCR pentru a verifica daca personalul din administratia locala are sau nu COVID-19.

Aceste teste vor fi cumparate cu bani de la bugetul local, „in vederea testarii personalului din cadrul serviciilor de utilitate publica/companiilor municipale al caror actionar majoritar este CGMB, structurilor de interes local aflate in subordinea CGMB (...) precum si personalului din cadrul unitatilor sanitare aflate in subordinea CGMB, expus in mod direct riscului de imbolnavire", se arata in proiectul de hotarare initiat de Gabriela Firea.

Initial, proiectul de hotarare prevedea cumpararea a 17.000 de teste rapide, care sa fie aplicate de catre personalul din reteaua de medicina scolara sub indrumarea personalului de la Institutul Victor Babes.

Ulterior, printr-un amendament al initiatorului proiectului de hotarare, depus in urma discutiilor din comisiile de specialitate al PMB de joi, 9 aprilie, s-a renuntat la testele rapide si s-a decis cumpararea a 3.000 de RT-PCR - mai precise - care sa fie prelucrate la Victor Babes.

Gabriela Firea a precizat, la inceputul sedintei de Consiliu General de pe 10 aprilie, ca deja s-au comandat 6.000 de teste de Covid-19 pentru medicii de la spitalele din subordinea PMB. Aceste teste sunt suplimentare si de ele vor beneficia si salariatii de la utilitati publice, cum ar fi termoficarea si iluminatul public, transport public, dar si cei de la Asistenta sociala, care asigura sprijin pentru bucurestenii vulnerabili.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22