Firea vrea de la Guvern cladirea Romexpo, Blocul Rosenthal si numeroase terenuri

E.b. | 19.07.2017

Primaria Capitalei vrea sa solicite Guvernului emiterea unor hotarari prin care sa transmita in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) atat cladirea Romexpo, cat si Blocul Rosenthal.

Pe aceeași temă

 

 

Dar si mai multe terenuri ale Societatii Romane de Televiziune sau RAAPPS, pentru diverse proiecte ale municipalitatii.

 

Proiectele de hotarare figureaza miercuri pe ordinea de zi a sedintei CGMB, conform ziare.com.

 

Astfel, consilierii generali trebuie sa isi dea acordul pentru solicitarea ca Guvernul sa emita o hotarare prin care statul sa transmita un imobil din Soseaua Pipera nr. 63-65 in domeniul public al municipiului Bucuresti si in administrarea CGMB, pentru construirea Spitalului Metropolitan.

 

Imobilul are o suprafata de 46.824 de metri patrati. Municipalitatea precizeaza ca spitalul va avea 2.000 de paturi si va fi realizat "de la zero", cu sectii de oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensiva, recuperare medicala si mari arsi.

 

Un alt proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi ar urma sa prevada transmiterea imobilului din bulevardul Marasti nr. 63-65 din domeniul public al statului si administrarea RA-APPS - SAIFI in administrarea CGMB.

 

Potrivit articolului 2 al proiectului, pe acest amplasament ar urma sa fie realizata "o zona in vederea desfasurarii activitatilor culturale, educative si sportive".

 

In expunerea de motive semnata de primarul general, propunerea este argumentata prin faptul ca Bucuresti are un deficit major de zone pentru desfasurarea activitatilor in domeniul cultural, educativ si sportiv, in acest sens indentificand Romexpo ca zona oportuna.

Potrivit proiectului de hotarare, suprafata terenului este de circa 309.704 metri patrati.

 

In 23 noiembrie anul trecut, Primaria Capitalei a semnat un protocol de colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pe patru ani, primul proiect comun anuntat atunci de Gabriela Firea fiind amenajarea pavilionului A ca o sala polivalenta, cu 15.000 de locuri, sali de conferinte si loje, pentru care ar fi necesara suma de aproximativ 30 de milioane de euro.

 

Primarul a mai spus atunci ca sala va purta numele gimnastei Nadia Comaneci. Edilul a promis ca municipalitatea va realiza un studiu de fezabilitate in vederea amenajarii pavilionului si un proiect de hotarare in acest sens va fi votat intr-o sedinta de consiliu, urmand apoi ca lucrarile sa nu dureze mai mult de un an.

 

Municipalitatea mai vrea sa construiasca si un centru multifunctional, cu spatii administrative, de birouri, cu zona verde si de agrement, dar si parcari. Astfel, Primaria Capitalei cere de la Guvern transmiterea imobilului delimitat de bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, bulevardul Octavian Goga si bulevardul Mircea Voda din administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Fondurilor Europene in administrarea CGMB.

 

Suprafata totala a amplasamentului este de aproximativ 106.000 de metri patrati, o suprafata de 4.640 de metri patrati fiind achizitionata de Primarie prin contracte de vanzare-cumparare. De asemenea, pe terenul pe care se vrea construirea centrului multifunctional sunt foste imobile notificate in baza legilor proprietatii, restituite in natura sau nerevendicate, pentru care exista procese pe rolul instantelor de judecata sau aflate in proprietatea primariei.

 

Primaria Capitalei mai doreste in administrarea totala a CGMB si imobilul de pe Calea Victoriei nr. 22-24, respectiv Blocul Rosenthal, parterul accestuia fiind in prezent in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS), "in vederea realizarii unor proiecte de catre municipiului Bucuresti", se arata in primul articol al proiectului de hotarare.

 

Potrivit acestuia, Blocul Rosenthal are o suprafata de 7.691 de metri patrati si teren in suprafata de 897,93 de metri patrati si a fost transmis in domeniul public al municipiului si administrarea CGMB printr-o hotarare de guvern in 2005, cu exceptia a 179 de metri patrati de la parter, care sunt in administrarea RA-APPS.

 

Municipalitatea spune ca pentru preluarea celor 179 de metri patrati este necesara adoptarea unei hotarari de consiliu pentru trimiterea unei solicitari catre Guvern.

 

Blocul Rosenthal a fost construit in 1939 si este cuprins in lista monumentelor istorice. Cladirea a fost vandalizata, peretii sunt fisurati si in pericol de prabusire, iar geamurile sunt sparte, fiind incadrata in clasa a II-a de risc seismic. La inceputul lunii aprilie, Blocul Rosenthal a fost una dintre cladirile istorice din centrul Capitalei care au fost vopsite in roz, galben, alb sau gri.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22