Firma angajată de Adamescu ca să-l scape de extrădare avea relații la guvern și președinție

Redactia | 18.02.2019

Un fost șef al MI6 și un lord liberal-democrat au folosit pensionari din serviciile secrete ca să strângă informații din guvernul României și de la Președinție în ajutorul lui Alexander Adamescu.

Pe aceeași temă

blFirma privată de servicii secrete a lui John Scarlett, SC Strategy (SCS), pe care o deține împreună cu Lordul Alexander Carlile, a dezvăluit într-un raport pentru avocatul lui Alexander Adamescu că a obținut informații sensibile dintr-o serie de ”surse confidențiale” bine plasate în România, inclusiv negocieri diplomatice și activități ale procurorilor anticorupție, scrie The Guardian, preluat de Hotnews.ro.


Raportul din 2016 sugerează că ofițerii SCS s-au bucurat de un acces remarcabil la București și surse plătite care aveau cunoștințe directe și complexe ale ”aparatului politic, de securitate și de informații” al României.


O sursă este descrisă ca fiind un oficial ”de rang înalt” la biroul administrației prezidențiale. SCS a preluat informațiile pentru Alexander Adamescu, magnat al mass-mediei și al proprietăților, care conduce una dintre cele mai bogate familii ale României, subliniază The Guardian.


Adamescu așteaptă extrădarea în România din Regatul Unite, după ce procurorii români l-au acuzat de luare de mită și spălare de bani. Omul de afaceri neagă acuzațiile.


Avocații lui Adamescu au depus raportul de 36 de pagini ca dovezi în procedurile de extrădare care au avut loc la Londra în 2017. Scris de Carlile, fost referent independent pentru legislația privind terorismul, raportul a susținut afirmația omului de afaceri că procuratura română este motivată politic.

Documentul oferă o privire asupra firmelor private de servicii secrete și pune în lumină activitățile celor doi foști funcționari publici și a firmei lor britanice și a contactelor sale.

Carlile a insistat într-o declarație pentru Observer că a folosit ”mijloace perfect legale” pentru a obține informații juridice. ”Obținerea informațiilor este rezultatul faptului că știm cum să efectuăm investigații eficiente”, a spus el. Acesta respins orice sugestie că el sau partenerul său au folosit contacte făcute în timpul în care lucrau în domeniul securității și serviciilor secrete pentru guvernul britanic sau că SCS s-a angajat într-o formă de spionaj care ar fi putut submina instituțiile statului român. ”Afirmația este un nonsens”, a spus el.


”SCS a investigat un caz în care clientul acuză că a fost subiectul unor proceduri nedrepte în afara statului de drept”, a mai spus Carlile.

Cu toate acestea, judecătorul din cazul de extrădare a lui Adamescu a refuzat să accepte raportul lui Scarlett și Carlile ca probe, argumentând lipsa de informații cu privire la identitățile agenților companiei și a circumstanțelor în care operatorii SCS - identificați în instanță ca ofițeri de informații în retragere - au colectat informațiile.


Raportul ilustrează modul în care cazurile de anticorupție din România - o problemă majoră în statul membru - au generat oportunități de afaceri pentru anchetatori privați și consultanți externi.

Firma angajată de Adamescu este Black Cube.

The Guardian mai scrie și despre faptul că DNA, care l-a investigat pe Adamescu și pe tatăl său pentru mai multe infracțiuni, inclusiv mituirea judecătorilor, a condamnat mai mulți politicieni și oameni de afaceri.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22