Firma din scandalul echipamentului pentru JO a început activitatea cu un singur angajat

E.b. | 13.08.2016

Compania Pax Creative Sports, implicată în scandalul echipamentului contrafăcut furnizat sportivilor români la JO, provine dintr-o firmă înfiinţată de Octavian Morariu, fostul şef al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care şi-a început activitatea în 2010, an în care, cu un singur angajat, a realizat un profit de 159.563 de lei.

Pe aceeași temă

 

 

Firma a asigurat şi echipamentul pentru sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în baza unui contract în valoare de 280.000 de lei, conform News.ro.


Pax Creative Sports a rezultat în urma schimbării denumirii societăţii Optimal Activ Sports, care i-a avut ca membri fondatori pe Octavian Morariu, pe Ioan Dobrescu şi pe Mihaela Knopf. La acel moment, Octavian Morariu era preşedinte, iar Ioan Dobrescu ocupa poziţia de secretar general al COSR.

 

La 1 martie 2010, Morariu şi Dobrescu şi-au cesionat părţile sociale lui Petru Octavian Alexandrescu, Ioanei Smaranda Burloiu şi Mihaelei Knopf.

 

”Da, în 2009, eu şi domnul Morariu am fondat firma Optimal, prin care am luat franciza Asics de la Franco Arese, fostul preşedinte al Federaţiei Europene de Atletism. La scurt timp, am renunţat la firmă, după care aceasta s-a transformat în Pax Creative”, a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, pentru Gazeta Sporturilor.

 

El a susţinut că nu s-a implicat în partea executivă şi că Mihaela Knopf era cea care se ocupa de business.

 

În prezent, Pax Creative Sports are doi asociaţi, Viorel Andreescu şi Ion Zamfirescu, iar administrator este Ion Zamfirescu.  

 

Din 2010 şi pînă în prezent, Pax Creative a avut cu COSR 10 contracte vizibile în SEAP, sistemul electronic de achiziţii publice, în valoare totală de 370.000 de euro, scrie Gazeta Sporturilor.

 

Pax Creative Sports a furnizat vestimentaţia sportivilor români care au participat la Jocurile Olimpice de la Soci, în baza unui contract încheiat cu COSR în octombrie 2013 şi având o valoare de 280.000 lei.


Presa a relatat că în 2011 aceeaşi firmă a câştigat un contract care viza furnizarea de echipament sportiv pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European la Trabzon, Turcia, iar în 2012 a câştigat contractul pentru furnizarea de echipament sportiv pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European, Braşov 2013, dar şi contractul de furnizare a echipamentului sportiv pentru românii de la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht.

 

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, în 2010, primul an de funcţionare, când firma avea ca obiect principal de activitate "comerţ cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc", profitul a fost de 159.563 de lei, având un singur angajat.

 

În 2011, numărul mediu de salariaţi a fost 2, iar profitul a fost de 139.657 lei, obiectul principal de activitate fiind "comerţ cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei". În 2012, s-a menţinut numărul mediu de salariaţi, iar profitul a fost de 17.930 lei, iar în 2013 numărul mediu de salariaţi a fost 7, profitul realizat fiind de 138.778 lei.


Anul 2014 a adus firmei un profit de 143.606 lei, realizat cu un număr mediu de 8 angajaţi. În 2015, firma a avut un număr mediu de 5 angajaţi şi un profit de 139.719 lei.

 

Poliţia a făcut vineri percheziţii la sediul Pax Creative Sports, de unde a ridicat echipament asemănător celui furnizat sportivilor români prezenţi la Jocurile Olimpice. De asemenea, de la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român au fost ridicate documente referitoare la contractul pentru aceste echipamente şi la licitaţia organizată pentur achiziţionarea lor.
 

"Noi am ridicat echipamentul din depozitele Kappa din Italia. Deşi avem contract cu sârbii, îi considerăm furnizori şi pe Kappa Italia. Eticheta nu e a lor! Materialele sunt de calitate. Dar probabil că au subcontractat undeva tot în Italia şi etapa de curăţare şi de finisare n-a mai fost deloc făcută. Din cauza timpului restrâns. Dar asta nu ne interesează pe noi. Ne-au livrat echipament sportiv fără calitatea Kappa", a declarat Sabina Dumitrache, responsabilul contractului olimpic de la firma Pax Creative

 

Ea a adăugat că la recepţia mărfii s-a constatat faptul că "nu este echipament SMU (special made unit – personalizat), ci sunt, practic, echipamente de serie personalizate cu brandul Kappa şi cu siglele Team Romania".

 

Într-un comunicat IGPR, se arată că, din primele cercetări, a rezultat că firma în cauză ar fi încheiat şi derulat relaţii contractuale cu autorităţi contractante din domeniul activităţilor sportive, furnizând echipamente sportive susceptibile a fi contrafăcute, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), conform Digi24.ro.

 

 

„Astăzi polițiștii au efectuat trei percheziții în București și Ilfov. Activățile s-au desfășurat la sediul social și punctul de lucru ale  unei societăți comerciale bănuită de comerț cu articole sportive contrafăcute. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că societatea ar fi încheiat și derulat activități contractuale cu autorități contractante în domeniul sportului și ar fi livrat aceste articole sportive contrafăcute. Cercetările sunt efectuate sub parchetul de pe lângă judecătoria Sectorului 1 până în acest moment, colegii au indisponibilizat mai multe bunuri pe care l-au depistat și au ridicat mostre pentru a stabili dacă aceste produse sunt sau nu contrafăcute”, a spus Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR. 

 

Chiar în debutul Jocurilor Olimpice, sportivii români s-au plâns, după cum a relatat pe blogul său jurnalistul Cătălin Tolontan, că echipamentele care li s-au dat sunt de proastă calitate, se rup ușor și nu rezistă la spălare, în vreme ce etichetele indică faptul că sunt contrafăcute.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22