Pe aceeași temă
Fiscul nu a avansat prea mult în demersul de recuperare a prejudiciului de 60 de milioane de euro de la inculpații din procesul ICA, printre care și fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu – posesorul cele mai mari averi dintre cei condamnați.
La mai bine de 4 ani și jumătate de la sentința definitivă a judecătoarei Camelia Bogdan, care l-a condamnat pe Voiculescu la zece ani de închisoare, Fiscul a recuperat doar 8,7 milioane de euro din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro constatat în dosar, după cum arată ANAF într-un răspuns la o solicitare de presă.
”Până la data prezentei (ianuarie 2019 – n.r.), în dosarul penal nr. 25497/3/2012, a fost recuperată suma de 40.993.727 lei (puțin peste 8,7 milioane de euro – n.r.). Sumele încasate s-au recuperat integral prin procedura de executare silită, respectiv în urma înființării popririlor bancare, a popririlor asupra sumelor datorate debitorilor de către terți și prin valorificarea unor bunuri aflate în proprietatea debitorilor. Procedura de executare silită se efectuează integral, până la recuperarea în totalitate a sumelor stabilite de instanțele de judecată”, a arătat ANAF într-un răspuns la o solicitare de presă.
În ultima jumătate de an, Fiscul a recuperat doar puțin peste 800.000 de lei, adică ceva mai mult de 170 de mii de euro de la inculpații din dosarul ICA. Potrivit unui răspuns oficial al ANAF la o solicitare de presă a stiripesurse.ro din luna august 2018, Fiscul recuperase la acea dată 40.187.003 lei, scrie G4Media.
Acum, în ianuarie 2019, ANAF a comunicat că a recuperat 40.993.727 de lei.
Fiscul nu a reușit să vândă până acum fostul sediu al Antenelor și blocul turn Grivco, însă aceste imobile reprezintă ”produsul infracțional”, adică uzufructul obținut de Voiculescu după ce a fraudat cu peste 60 de milioane de euro fostul Institut de Cercetări Alimentare (ICA). Potrivit judecătoarei Camelia Bogdan, ”produsul infracțional” trebuie confiscat în plus față de recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro.
Potrivit site-ului Agenției naționale de administrare a bunurilor indisponibilizate (ANABI), vânzarea celor două imobile este blocată deocamdată de un litigiu deschis de Voiculescu privind dreptul de preemțiune la cumpărare. Între timp, potrivit unor surse ANAF, Fiscul cheltuie sume semnificative pentru paza și conservarea celor două clădiri.
Voiculescu a executat și el Fiscul pentru că i-ar fi poprit prea mult din pensie. Potrivit ziare.com, Dan Voiculescu a executat Fiscul cu suma de aproape 30.000 de lei. Voiculescu s-a plâns instanțelor și a câștigat la Tribunalul București pe data de 25 septembrie anul trecut.
În noiembrie 2018, executorii angajați de Voiculescu au executat Fiscul după ce au cerut încuviințare de la Judecătoria Sectorului 1.
Citește mai multe despre eforturile ANAF de recuperare a prejudiciului și a produsului infracțional de la Dan Voiculescu.