Pe aceeași temă
Într-o postare pe Facebook, Leontin Iuhas, spune că nu înțelege de ce un asemenea eveniment dedicat Revoluției din Decembrie 1989 în 20 mai și nu pe 13-15 iunie, o dată semnificativă. Astfel că este posibil ca această manifestare ar putea avea conotații electorale și spune că nu vrea să participe la un miting electoral și nici la un eveniment în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.
De asemenea, faptul că a făcut câteva săptămâni de închisoare doar pentru că s-a declarat, alături de mama sa, împotriva unui regim comunist abuziv și că îi susține pe muncitorii brașoveni care se revoltaseră, nu-i dă dreptul să se considere o victimă a regimului totalitar.
Postarea lui Leontin Iuhas de pe Facebook:
„Excelenței Sale, Domnul Klaus Werner Iohanis, Preşedintele României
Vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o să particip la Ceremonia publică <<30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor Comunismului>> care va avea loc în data de 20 mai 2019.
Poate că m-aş simţi onorat şi aş participa la evenimentul pe care îl veţi patrona dacă nu ar exista câteva motive ce mă împiedică să o fac.
În primul rând e vorba de calitatea mea care m-ar îndreptăţi să particip la un astfel de eveniment.
În 21 Decembrie 1989 mă aflam printre cei ce au plecat de la CUG spre centrul Clujului şi, la Astoria, unde am fost opriţi cu gloanţe, Dumnezeu m-a ajutat şi nu am fost ucis sau rănit. Atunci, în Decembrie 1989 am fost, în toată ţara, mii de oameni printre gloanţe! E prea mică sala Unirii din Palatul Cotroceni ca să încăpem cu toţii...
Dacă am fost invitat în calitate de victimă a comunismului, pot să vă spun că nu, nu mă simt a o victimă a comunismului. Victime ale comunismului au fost cei care şi-au pierdut viaţa sau sănătatea în închisorile comuniste, elitele politice, culturale, religioase, partizanii care au luptat în munţi care au dispărut la Sighet, Aiud, Piteşti, Canal şi multe alte centre de exterminare. Ca să enumăr doar câţiva – victime ale comunismului în ultimii ani înainte de 1989 au fost Vasile Paraschiv, muncitorii care s-au revoltat în Valea Jiului, muncitorii din Braşov care au participat la revolta din 15 noiembrie 1987, inginerul Gheorghe Ursu, Liviu Babeş, Iulius Filip, Radu Filipescu, grupul lui Petre Mihai Băcanu de la România Liberă... Şi mulţi, mulţi alţii!
Cele câteva săptămâni de puşcărie comunistă pe care le-am făcut doar pentru că mi-am exprimat, alături de mama mea, solidaritatea cu muncitorii braşoveni nu-mi dau dreptul să intru în categoria victimelor comunismului. Singurul drept moral pe care l-am câştigat atunci a fost acela de a mă putea uita acum, fără ruşine, în ochii copiilor mei.
Pe de altă parte, nu înţeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai??? Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu! Nu doresc să particip la un miting electoral.
Şi nu doresc de asemenea să particip la o ceremonie în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.
Şi oare de ce aţi fixat data ceremoniei chiar în 20 mai? De ce nu 13 – 15 iunie?
Cu speranţa că-l veţi lăsa pe succesorul dumneavoastră să organizeze aniversarea Revoluţiei, atunci când e firesc, în luna decembrie,
Leontin Horaţiu Iuhas
Cluj, la 9 mai 2019".