FJR solicita ministrului Justiției să nu prelungească interimatul la sefia Inspectiei Judiciare

Redactia | 29.08.2018

Forumul Judecatorilor din Romania contesta adoptarea unei ordonante de urgenta pentru asigurarea interimatului lui Lucian Netejoru la sefia Inspectiei Judiciare (IJ), subliniind ca in acest mod CSM este exclus din procedul decizional de delegare in functii de conducere.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania solicita Guvernului Romaniei sa nu dea curs unei potentiale initiative de adoptare a unei ordonante de urgenta cu privire la prelungirea de drept, prin efectul legii, a mandatului inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare, sub forma interimatului pana la organizarea unui nou concurs, la o data incerta, relatează Ziare.com.

 

Desi nu exista oficial in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta, cu respectarea principiului transparentei decizionale, in spatiul public a aparut un draft al unui astfel de proiect, a carui veridicitate nu a fost infirmata de surse oficiale", se arata intr-un comunicat remis miercuri de Forumul Judecatorilor.

 

Forumul Judecatorilor apreciaza ca, in ciuda argumentelor invocate in favoarea adoptarii ordonantei de urgenta, in cazul mandatului lui Lucian Netejoru, care expira la data de 1 septembrie, poate fi aplicata Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care reglementeaza institutia juridica a delegarii intr-o functie de conducere de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

 

"In acest sens, un membru CSM, doamna judecator Andrea Chis, a solicitat printr-o scrisoare deschisa, din data de 28 august 2018, initierea de catre CSM a procedurii de delegare in functiile de conducere ce urmeaza a se vacanta la data de 1 septembrie 2018 in cadrul Inspectiei Judiciare", se arata in comunicatul citat.

 

Forumul Judecatorilor reaminteste ca, potrivit Constitutiei, "'Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei', ceea ce presupune exercitarea puterii de a aprecia nu numai cu privire la numirea Inspectorului-sef si a inspectorului-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, in conditiile art. 67 din Legea nr. 317/2004, ci si cu privire la delegarea intr-o astfel de functie de conducere".

 

Judecatorii mai invoca si "principiul simetriei juridice, potrivit caruia competenta de a dispune masuri provizorii (delegarea unui inspector judiciar pentru asigurarea interimatului) revine aceleiasi autoritati publice care are atributia de a dispune numirea definitiva intr-o atare functie de conducere, deci Plenului Consiliului Superior al Magistraturii".

 

"O interventie legislativa printr-o Ordonanta de urgenta a Guvernului poate avea ca efect nu acoperirea unei pretinse 'lacune legislative', cum se arata in nota de fundamentare, ci amputarea unei atributii a Consiliului Superior al Magistraturii, in virtutea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, ceea ce ar putea contraveni literei si spiritului legii, dar si Constitutiei Romaniei, deoarece ar introduce in circuitul juridic posibilitatea exercitarii unei functii de conducere pe o perioada nedeterminata, prin prelungire automata, ca efect nediferentiat al legii, a unui mandat expirat, fara nicio posibilitate de exercitare de catre CSM a marjei de apreciere care este de esenta rolului sau constitutional", se subliniaza in comunicatul citat.

 

La final, se arata, printre altele, ca daca ordonanta de urgenta va fi totusi adoptata, "Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania va exercita toate mijloacele legale pentru a aduce in fagasul constitutional rolul Consiliului Superior al Magistraturii si pentru a proteja statutul judecatorilor si procurorilor, avand in vedere ca inspectorul-sef are atributii concrete in procedura disciplinara, confirmand sau infirmand rezolutiile inspectorilor judiciari".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22