Pe aceeași temă
În ianuarie, Inspecţia Judiciară, condusă de judecătorul Lucian Netejoru, a declanşat un concurs pentru ocuparea a 15 posturi vacante de inspectori judiciari, 6 posturi la Direcţia de inspecţie pentru judecători şi 9 la Direcţia de inspecţie pentru procurori. Concursul se va finaliza pe 21 mai 2020.
Adina Florea s-a retras din procedura de numire la conducerea Secției speciale de anchetare a magistraților după ce a fost respinsă de două ori de președintele Iohannis iar CSM, condusă de Lia Savonea, a eșuat în tentativa de a o titulariza.
Florea s-a remarcat prin dosarul instrumentat fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, acum șefă a Parchetului European, în plină procedură de selecție a acesteia pentru șefia EPPO.
Felix Bănilă a demisionat de la șefia DIICOT după ce președintele Iohannis i-a cerut să o facă pentru felul în care a instrumentat cazul Caracal.
Oana Schimdt-Hăineală a fost refuzată de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcția de adjunct al șefului DIICOT.
Tiberiu Nițu a demisionat de la șefia Parchetului General după ce a fost anchetat de DNA în dosarul ”Girofarul”. După doi ani de anchetă, DNA a anunțat clasarea dosarului.
Inspectorii judiciari sunt cei care desfășoară controale la parchete, verifică modul de soluționare a dosarelor, analizează solicitările Ministerului Finanțelor Publice pentru stabilirea erorii judiciare și pot propune măsuri de sancționare a magistraților, care pot ajunge pana la excluderea din magistratură.
Inspecţia Judiciară este o structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. IJ „soluţionează sesizările privind activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor şi procurorilor, precum şi a magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau încălcarea obligaţiilor profesionale ale acestora în raporturile cu justiţiabilii. Dacă se constată săvârşirea unor abateri disciplinar, Inspecţia Judiciară exercită acțiunea disciplinară şi sesizează secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a decide cu privire la răspunderea disciplinară a magistratului vizat”, potrivit paginii de Facebook administrate de IJ.