Pe aceeași temă
„Discut foarte des cu președintele României! Discuțiile între el și mine sunt discuțiile noastre. Guvernarea continuă! Facem lucruri importante pentru români, eu zic că avem de guvernat o situație dificilă și o campanie de vaccinare de succes, locul 4 în UE. Eu cred că toți membrii guvernului susțin. Mulțumesc!”, a declarat Florin Cîțu. Ministerul Muncii propune Guvernului, printr-un memorandum, o serie de modificări privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, printre care sporuri de maxim 20% din salariul de bază, uniformizarea salariilor din primării, spor de performanță lunar. Memorandumul a fost votat astăzi în guvern.
„Au fost aprobate câteva acte normative importante. Vreau să demontez o informație falsă din spațiul public. Memorandumul prous de guvern nu prevede nicio reducere a veniturilor din spațiul public", a spus Florin Cîțu, a declarat Florin Cîțu.
„Se propun o serie de principii care vor fi avute în vedere la elaborarea cadrului normativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, printre acestea numărându-se reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei, introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale, plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual, precum și revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, respectiv sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată”, potrivit Memorandumului.
Documentul propune și analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante, acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în acelașii timp, în scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.
„În prezent, în sectorul bugetar se identifică o serie de discrepanțe salariale, unele apărute în urma aplicării legislației anterioare privind salarizarea personalului bugetar, iar altele identificate după data apariției Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv luna iulie 2017, ca urmare a modificărilor legislative succesive ale Legii-cadru în vigoare în Parlament, prin care unele categorii de personal au fost favorizate în raport cu celelalte categorii de personal din sectorul bugetar. Mai mult decât atât, o serie de discrepanțe au apărut și ca urmare a efectelor unor hotărâri judecătorești definitive, prin care au fost acordate anumite drepturi salariale pe legislația anterioară Legii-cadru nr.153/2017”, motivează Ministerul Muncii.
Inițiatorul cere ministerelor să transmită în termen de 30 de zile, propuneri și observații de îmbunătățire a legislației privind salarizarea în domeniul de competență, „în vederea reașezării politicilor salariale în conformitate cu principiile prezentate în Memorandum”.